Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Προσεχώς: Αίμα και πετρέλαιο


To ιστορικό των υδατικών και εναέριων παραβιάσεων της γειτονικής Τουρκίας είναι μεγάλο. 

Οι αλυτρωτικές, εθνικιστικές ιδεολογίες που μιλούν για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αποτελούν καθεστώς εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα, αλλά και οι αντίστοιχες ελληνικές, περί "μεγάλης Ελλάδας" διδάσκονται ακόμα και στο εθνικό σύστημα παιδείας. 

Σήμερα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, η τουρκική κορβέτα Βuyucada εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο στενό του Καφηρέα και αργότερα κινούμενη με νότια και νοτιοδυτική πορεία, πέρασε μεταξύ των νησιών Κέας και Κύθνου. Το ΓΕΕΘΑ που εξέδωσε και την ανάλογη ανακοίνωση αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι : "Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, καθ' όλη τη διάρκεια του πλου του". Η κίνηση αυτή του τουρκικού στρατού αποτελεί μέρος μόνο των τουρκικών στρατιωτικών προκλήσεων που λαμβάνουν χώρα εδώ και πάνω από δεκαπέντε ημέρες στη Μεσόγειο. 

Παράλληλα, στο άλλο "στρατόπεδο", Κύπρος και Ελλάδα ζητούν την αμερικανική διαμεσολάβηση. Χαρακτηριστικά, η άφιξη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, έγινε λίγα μόνο 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υφυπουργός Eξωτερικών, golden boy του King's College,  Άμος Τζ. Χοχστάιν, έχει στο παρελθόν ταχθεί υπέρ μιας διακρατικής ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Ελλάδας, αφήνοντας απ' έξω, και όχι τυχαία, την Τουρκία. 

Ενώ Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να προσεταιρισθούν τους "σύμμαχους Αμερικανούς" επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια ετοιμάζονται και από τη χώρα μας, η οποία αποφάσισε την αποστολή φρεγάτας και υποβρυχείου στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Οι διαθέσεις των ΗΠΑ για τη Μεσόγειο φαίνονται πεντακάθαρα στη δήλωση της εκπροσώπου του State Department Τζένιφερ Ψάκι, όταν ρωτήθηκε για το γιατί δεν τηρήθηκε η άποψη περί "αποκλιμάκωσης της έντασης"(προτάθηκε  στην Κίνα) και για την περιοχή της Μεσογείου: «Κάθε περιφέρεια και κάθε σύγκρουση και κάθε χώρα είναι διαφορετική. Επομένως, δεν πρόκειται να έχω το ίδιο σημείο αναφοράς για διαφορετικές χώρες ή περιοχές». 

Η σύγκρουση στη Μεσόγειο, όπως φαίνεται κι από τα παραπάνω, είναι γεγονός που εμπεριέχεται στην ατζέντα των ΗΠΑ. Άλλωστε ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για την ενεργειακή της εκμετάλλευση, από μια ευρύτατη "γκρίζα ζώνη" στην περιοχή, τακτική που αποτελεί και την "αμερικανική πεπατημένη" σε τέτοιες περιπτώσεις;

Κι ενώ η εδαφική κυριαρχία της χώρας βρίσκεται στο στόχαστρο, μια κυβερνητική δράκα ετοιμάζεται να βάλει την Ελλάδα ξανά στη θέση του αμερικανικού προτεκτοράτου, όπως και τότε με τη σημαία που την πήρε ο αέρας στα Ίμια. 

Αναρωτηθείτε λοιπόν και τούτο: Σε μια Μεσόγειο που σύντομα θα βρωμάει πετρέλαιο και αίμα, ποιας τάξης τα παιδιά θα αποτελέσουν τροφή για τα κανόνια;

Κι αν ξέρετε την απάντηση στο παραπάνω, σκεφτείτε αν το αίμα Τούρκων, Ελλήνων και Κύπριων εργατών έχει τόσο διαφορετικό χρώμα...


Ειδησιογραφική πηγή: www.902.gr Δημοσίευση: Τρί, 04/11/2014 

Σχολιασμός: marxismdaily.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου