Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

17 Νοέμβρη: Δημοφιλείς αστικοί μύθοι



Πλησιάζει λοιπόν και η ημέρα του Πολυτεχνείου κι επειδή αναμένονται σε αμφιθέατρα, σωματεία, φορείς, σταθμούς και κανάλια διάφορες αναλύσεις και συζητήσεις, είπα να καταπιαστώ σε αυτό το άρθρο με μερικές από τις πιο γνωστές ανακρίβειες και αστικούς μύθους που σχετίζονται με αυτό. Σκοπός του άρθρου, αν και χιουμοριστικό, δεν είναι να σας κάνει να γελάσετε (όχι μόνο τέλος πάντων), αλλά να σας οπλίσει απέναντι στην εσκεμμένη και μη στρέβλωση κάθε είδους που επιχειρείται σχετικά. Παράγοντες όλου του φάσματος των αστικών ιδεολογιών έχουν επιχειρήσει να στρεβλώσουν, να αμαυρώσουν και να καπηλευτούν το ιστορικό γεγονός. Καιρός να πούμε τα πράγματα λοιπόν με το όνομά τους.


Ας ξεκινήσουμε από τα κλασικά με την μέθοδο των Mythbusters



Αστικός Μύθος 1: Το πολυτεχνείο δεν είχε νεκρούς


Φίλε χρυσαυγίτη κακώς βρέθηκες σε αυτή τη σελίδα. Ξέρω ότι οι τρεις τύποι στον τίτλο του ιστολογίου κάτι σου θυμίζουν, αλλά δεν είναι ο Βενιζέλος, ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης. Είναι οι Λένιν, Ένγκελς και Μαρξ. Ξέρω λοιπόν ότι θα σου πιπιλίσουν αυτές τις μέρες ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Πάρε λοιπόν την λίστα των νεκρών του Πολυτεχνείου και μην ξαναμοιράσεις ηλίθια φυλλάδια.


Επίσης, δοκίμασε να ψάξεις και καμιά εφημερίδα της εποχής γιατί θα βρεις κι εκεί πηχυαίους τίτλους όπως ο παρακάτω: 



Παρεμπιπτόντως προπέρσι τέτοιον καιρό όταν ακόμα δεν σκοτώσατε τον Φύσσα και είχατε το θράσος να κυκλοφορείτε τέτοια φυλλάδια, διάβασα το παρακάτω: 




Θα μου πληρώσεις τα εύρετρα τώρα που σου τους βρήκα; 


                                                         




Αστικός Μύθος 2ος: Το Πολυτεχνείο έριξε τη Χούντα 


Ένα ακόμα personal favorite στην κατηγορία του. Το ακούς συνήθως από ΣΥΡΙΖαίο ή ΕΑΑΚίτη της σχολής σου, ως επιχείρημα καρποφορίας των αγώνων. Η ατάκα αυτή με κάνει να γελάω όχι μόνο γιατί είναι ακόμα ένας μύθος, αλλά γιατί όσοι την χρησιμοποιούν αποδεικνύουν στην πράξη ότι είναι και ανιστόρητοι. Καταρχήν το Πολυτεχνείο έγινε το 1973 και όχι το 1974 που έπεσε η Χούντα. Κατά δεύτερον πρέπει να γνωρίζουμε, ότι η Χούντα κατέρρευσε στις 23 με 24 Ιουλίου του 1974, υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. Η Χούντα, που είχε την ευθύνη για την προάσπιση του νησιού, αφού με τη δικτατορία του Σαμψών και την ΕΟΚΑ Β ανέτρεψε κάθε νόμιμη αρχή του νησιού, δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, παραπλανημένη από τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών με αποτέλεσμα στην κατάληψη του 4% των εδαφών του νησιού.

Με άλλα λόγια η αμερικανοκίνητη Χούντα των συνταγματαρχών, πάτησε την καλά στημένη μπανανόφλουδα τους, όταν αυτοί επιθυμούσαν πια να τους κατεβάσουν και να επιστρέψει η χώρα στην "δημοκρατική ομαλότητα".





Αστικός Μύθος 3ος: Το φύλλο 8 της Πανσπουδαστικής και η ΚΝΕ


Αν είχα ένα ευρώ για κάθε ατάκα κατά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έχει γραφεί ή ειπωθεί για το φύλλο 8, θα αγόραζα εγώ το Ελληνικό και όχι το ίδρυμα Νιάρχος (άλλωστε έμαθα το πήρε κοψοχρονιάς) 

Το φύλλο 8 είναι ο πιο διαδεδομένος αστικός μύθος του οπορτουνισμού για το Πολυτεχνείο και φυσικά, ο αγαπημένος μου...

Ξεκινώντας να μιλάμε για το φύλλο 8 δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε πρωταρχικά στο τι είδους όργανο υπήρξε η "Πανσπουδαστική". Το έντυπο "Πανσπουδαστική" υπήρξε όργανο της Αντι-ΕΦΕΕ και όχι της ΚΝΕ. Η Αντι-ΕΦΕΕ ήταν ένα ανοιχτό φοιτητικό και σπουδαστικό συντονιστικό όργανο που δημιουργήθηκε στον αντίποδα της ξεπουλημένης ΕΦΕΕ της Δικτατορίας στην οποία είχαν πεντακάθαρα διεισδύσει και δυνάμεις της Ασφάλειας. Στην Αντι-ΕΦΕΕ δεν μετείχαν μόνο οι δυνάμεις της ΚΝΕ. Υπήρξε πλατύ συντονιστικό όργανο του οποίου οι συσχετισμοί δεν είναι γνωστοί ένεκα του καθεστώτος παρανομίας ή ήμι-παρανομίας υπό το οποίο λειτουργούσε. Η Πανσπουδαστική λοιπόν ως όργανο της Αντι-ΕΦΕΕ δεν υπήρξε οργανικά συνδεδεμένη με την ΚΝΕ και ούτε γνωρίζουμε σήμερα ποια μέλη της συντακτικής της επιτροπής ήταν μέλη και της ΚΝΕ. 

Η λαθροχειρία ξεκινά από την ταύτιση δύο ανόμοιων πραγμάτων και από το γεγονός ότι η μετέπειτα φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια τιτλοφορήθηκε Πανσπουδαστική (ή Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας). Έτσι αποσιωπάται το γεγονός ότι τα δύο αντικείμενα δεν ταυτίζονταν προς χάριν του ότι έφεραν το ίδιο όνομα.


Ας δούμε τώρα το φύλλο 8, σελίδα σελίδα: 


Η πρώτη σελίδα του φύλλου παρουσιάζει εικόνες από την κηδεία του Κομνηνού και σε δύο δίστηλα αναφέρει ονόματα νεκρών του φοιτητικού κινήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναφορά σε προβοκάτορες δεν βρίσκεται στην πρώτη αλλά στην τρίτη και τέταρτη σελίδα του φύλλου. 

Η δεύτερη σελίδα περιέχει μια συνέντευξη από άγνωστο συνδικαλιστή και ένα άρθρο για τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρεί η Χούντα στα Πανεπιστήμια. 

Στην τρίτη σελίδα εντοπίζουμε άρθρο- καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Φυσικομαθηματικού που καταλήγει ως εξής "Ο δρόμος για τη νίκη περνά από την ενότητα όλων ανεξαίρετα των αντιδικτατορικών οργανώσεων και δυνάμεων σε κάθε χώρο. Ελάτε να συζητήσουμε και να χαράξουμε κοινό πρόγραμμα. Φυλαχτείτε από τους χαφιέδες που ποντάρουν πάνω στις πολιτικοιδεολογικές μας διαφορές" Το άρθρο λοιπόν της σελίδας 3 καθιστά ξεκάθαρο ότι η Αντι-ΕΦΕΕ στόχευε σε ένα αρραγές ενιαίο αντιδικτατορικό μέτωπο που χώραγε κάθε οργάνωση και ιδεολογική διαφορετικότητα, γεγονός εκ διαμέτρου αντίθετο με τα όσα σήμερα καταγγέλλονται ότι τάχα μου, η Αντι-ΕΦΕΕ ήθελε να ελέγχει όλους τους φοιτητικούς χώρους και ότι όσους από αυτούς δεν έλεγχε τους χαρακτήριζε ως προβοκατόρικους.

H τέταρτη σελίδα είναι ολόκληρη αφιερωμένη στην Ανακοίνωση- Απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου. O αναγνώστης που δεν εθελοτυφλεί θα εντοπίσει στην αρχή της ανακοίνωσης την παρακάτω προσθήκη της συντακτικής ομάδας της Πανσπουδαστικής. " Η συντακτική επιτροπή της Π πήρε την παρακάτω ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα πολυτεχνείου που κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά και που αποτελεί απάντηση στη διαβόητη ανακοίνωση της ΕΣΑ για τα γεγονότα του Νοέμβρη. Η "Π" παρόλο που σε ορισμένα σημεία της ανακοίνωσης έχει τις κάποιες επιφυλάξεις και συμπληρώσεις της, δε μπορεί παρά να δεχτεί με ενθουσιασμό το ντοκουμέντο αυτό που αποδείχνει την κρυστάλλινη ωριμότητα του κινήματός μας."

Τώρα, από που προκύπτει πως ένα κείμενο που υπογράφει η «συντονιστική επιτροπή αγώνα του πολυτεχνείου», και αναδημοσιεύεται «με επιφύλαξη», από ένα έντυπο της Αντι-ΕΦΕΕ, αποτελεί και «ντοκουμέντο» των επίσημων θέσεων της ΚΝΕ δεν έχουμε μπορέσει ακόμα να το καταλάβουμε. Επιπροσθέτως, ο λογικός αναγνώστης του παραπάνω θα συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει και μεγάλη οργανική σχέση ανάμεσα στην Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου και την συντακτική ομάδα της Πανσπουδαστικής.

Επειδή το φύλλο οκτώ είναι μεγάλο, εάν επιθυμείτε να το έχετε στην κατοχή σας, αφήστε σχόλιο σε αυτό το άρθρο

Θα συμφωνήσεις λοιπόν κι εσύ φίλε ΠΑΣΟΚε και ΕΑΑΚίτη ότι όλα αυτά τα χρόνια αναμασάς μπούρδες στα αμφιθέατρα...




Αστικός μύθος 4ος: Τι έγραφαν οι πύλες στο Πολυτεχνείο


Αγαπημένο σλόγκαν πολλών ΠΑΣΠιτών της εποχής μου είναι ότι δεν ήταν σύνθημα του Πολυτεχνείου το "Έξω οι ΗΠΑ". Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ είχε μάλιστα φθάσει να ασελγήσει και σε σχετικό φωτογραφικό ντοκουμέντο που απεικόνιζε τις πύλες του Πολυτεχνείου χωρίς τα συνθήματα που ήταν γραμμένα πάνω τους. Που βρέθηκε το photoshopαρισμένο ντοκουμέντο ρωτάτε; Μα φυσικά σε αφίσα τους ! Η παρακάτω λοιπόν αφίσα κυκλοφόρησε στο ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά το 2001


Είναι λοιπόν γνωστό σε όλους ότι οι εν λόγω πύλες έγραφαν  «Εξω αι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ». Φυσικά τι άλλο να περιμένεις από την νεολαία του κόμματος που ευχαριστούσε τους Αμερικανούς για τα Ίμια και που παρέδιδε κατόπιν εντολής τους τον Οτσαλάν στους Τούρκους (γεια σου ρε Πάγκαλε).. Και για του λόγου το αληθές, ιδού και η original φωτογραφία: 






Αστικός μύθος 5ος: Στην πρώτη καταμέτρηση είχε πλειοψηφία ο Ρήγας Φεραίος



Ακόμα ένα κλασικό εικονογραφημένο από την "σοφίτα με τις αράχνες" των αριστεριστών και αριστεριζόντων. Το ωραίο με τον παραπάνω μύθο είναι ότι όταν κανείς τον λέει δεν αντιλαμβάνεται την τεράστια βλακεία του. Ποια καταμέτρηση ρε σεις ? Ρωτήστε και κανέναν άλλο που ήταν όντως στο Πολυτεχνείο να σας πει. Είναι ποτέ δυνατόν σε συνθήκες δεκάδων χιλιάδων κόσμου να έχει κανείς εικόνα για την σύστασή του. Στο Πολυτεχνείο πέρασαν από ότι επίσημα υπολογίζεται τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι. Λέτε να κράταγε κανένας μέτρημα? Κατά δεύτερον, δεδομένου ότι οι φοιτητές που ήταν μέσα κρατούσαν περιφρούρηση όσο ήταν εφικτό, λέτε να πέρναγε κανένας με κατάστιχα και να μην τον πέρναγαν για χαφιέ ή νομίζεται ότι έτσι "αθώα" ήταν τότε τα πράγματα; 

Ακούστε τι λέει και ο κύριος Μπ. Κ. που ήταν φοιτητής μέσα στο Πολυτεχνείο και είχαμε τη χαρά να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη: "Καταμέτρηση λέτε; Ποιος τα λέει αυτά; Κανείς δεν έκανε τότε καταμέτρηση, ούτε κι εμείς ξέραμε ακριβώς ποιος ήταν μαοϊκός, κνίτης ή ρηγάς. Υπήρχε κλίμα επαγρύπνησης για χαφιέδες που ξέραμε ότι τριγυρνούσαν από την πρώτη μέρα και να σου πω την αλήθεια φοβόμασταν πολύ, ακόμα και να ρωτήσουμε μεταξύ μας από ποια σχολή είναι ο κάθε ένας





Αστικός μύθος 6ος: Μάης του 68 και Πολυτεχνείο είναι περίπου το ίδιο πράγμα



Θυμάμαι και καθηγήτριά μου να τα συγκρίνει και να τα βρίσκει σχετικά... Η αλήθεια είναι ότι τα δύο μοιάζουν όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Τα γεγονότα του Μάη του 68 ξεκινούν από κινητοποιήσεις Γάλλων μαθητών και φοιτητών, και συνεχίζουν με τη γενική καθολική απεργία των Γάλλων εργατών. Αποτέλεσμά τους ήταν η αλλαγή της κυβέρνησης Ντε Γκωλ και η εξομάλυνση της κατάστασης. Αντίθετα το Πολυτεχνείο έλαβε χώρα σε καιρούς δικτατορίας και όχι αστικής δημοκρατίας από μέρος του ελληνικού λαού που εκδήλωσε έτσι την αγανάκτησή του στη Χούντα. Το Πολυτεχνείο δεν ακολουθήθηκε από απεργίες και ο αντίκτυπός του ήταν μεν μεγάλος, δεν έδιωξε δε τη Χούντα. Στο μόνο που μπορούν να συσχετισθούν τα δύο είναι στο ότι και στις δύο περιπτώσεις μεγάλο μέρος του λαού ήταν στο δρόμο....





Πηγές: 

  • Ριζοσπάστης Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
  • Σπύρος Σακελλαρόπουλος, «Τα αίτια της πτώσης της δικτατορίας», Ελευθεροτυπία, 20 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2007
  • Κόκκινος Φάκελος: kokkinosfakelos.blogspot.com
  • Eικόνες από: http://istorika-ntokoumenta.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου