Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ταινιοκριτική: Η ζωή ειναι ωραία και με τα μάτια κλειστά

Τα βράδια της Κυριακής ενδείκνυνται για κινηματογράφο. Ο πολύς κόσμος αν δεν δουλεύει και Κυριακή, ετοιμάζεται για την επόμενη εβδομάδα εργασίας και συνήθως δεν έχει διάθεση να βγει.

Μέσα στο πολύ σκουπίδι που σερβίρεται στη μεγάλη οθόνη ξεχωρίζουν μερικές ταινίες όπως η μύγα στο γάλα. Μια από αυτές είναι και το Η ζωή είναι ωραία και με τα μάτια κλειστά του Νταβίντ Τρουέμπα.

Αν και η ταινία έκανε την εμφάνισή της το καλοκαίρι κατά το οποίο την έχασα, μπορείτε ακόμα να την βρείτε και στον κινηματογράφο Παλλάς στο Παγκράτι.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό road movie γεμάτο ευαισθησία και ανθρωπιά, με μικρές αλλά τίμιες και ειλικρινείς αναφορές στο φρανκικό δικτατορικό καθεστώς. Αποφεύγοντας το μελό που κουράζει και χωρίς βαθιές κοινωνικοταξικές αναλύσεις, ο Τρουέμπα αποτυπώνει απλά μια ζεστή ανθρώπινη ιστορία στο βάθος της οποίας κρύβεται μια γλυκιά αρμονική μελαγχολία. 

Με αφορμή την επίσκεψη του John Lennon στην φρανκοκρατούμενη Ισπανία του 1966, ένας δάσκαλος αγγλικών με πάθος για τους Beatles αποφασίζει να ταξιδέψει για να συναντήσει τον καλλιτέχνη που γυρνά το έργο  «Πώς κέρδισα τον πόλεμο» στην Αλμερία. Ο δάσκαλος θέλει να συναντήσει το είδωλό του για να συζητήσουν για ουσιώδη για εκείνον ζητήματα και για να του διορθώσει τα μαθητικά τετράδια της τάξης στην οποία διδάσκει. Ο γεμάτος αυτοπεποίθηση δάσκαλος θα συναντήσει στο δρόμο του μια νεαρή έγκυο που το έσκασε από το ίδρυμα που βρισκόταν για να γεννήσει κρυφά και έναν νεαρό που το έχει σκάσει από τον δεσποτικό πατέρα του. 

Το ταξίδι τους στην φτωχή και υποτιμημένη από τη δικτατορία ισπανική ύπαιθρο, θα τους οδηγήσει και σε μια βαθιά προσωπική αναζήτηση και θα αποτυπώσει τα σημάδια του στην ψυχή τους. 

Αν και σε κάποιο επίπεδο μη-ρεαλιστικοί, οι χαρακτήρες του Τρουέμπα θα σας κατακτήσουν γρήγορα (ειδικά ο δάσκαλος) και το τέλος θα σας αφήσει μια γλυκιά ζεστασιά και εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και το μέλλον του. 

Αν αντέχετε τα ελαφρώς άβολα καθίσματα του Παλλάς και τους παλιούς κινηματογράφους με το ζεστό, παλιού τύπου, προσωπικό, δείτε την ανεπιφύλακτα 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου