Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

O πρύτανης των ΜΑΤ Φορτσάκης


Από χθες τα ξημερώματα στην οδό Στουρνάρη δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει τη Νομική Σχολή σε όλες τις εισόδους της. Το ίδιο συνέβαινε και στην σχολή της ΑΣΟΕΕ και σήμερα και στο ΕΜΠ. 

"Γιατί;" ρωτάτε; 

Τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις από χθες "ενημερώνουν" ότι οι φοιτητές των ιδρυμάτων ήθελαν λέει να κάνουν κατάληψη για να γιορτάσουν το Πολυτεχνείο. Η αλήθεια φυσικά δεν είναι αυτή. Και εχθές και σήμερα πραγματοποιείται ένα ιδιότυπο lock out των φοιτητών από τις σχολές. Οι φοιτητές των σχολών αυτών λοιπόν αγαπητοί φίλοι ΔΕΝ επιθυμούσαν να προβούν σε κατάληψη αλλά όπως έχουμε πληροφορηθεί να περάσουν στις σχολές τους και να συγκροτηθούν σε συνέλευση. 

Με άλλα λόγια ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Φορτσάκης: 

  1. Έκλεισε με το "έτσι γουστάρω" τις σχολές με την παιδαγωγική χρήση των ΜΑΤ, και των γκλομπ
  2. Εφάρμοσε το δόγμα "νόμος και τάξη" της αντιδραστικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
  3. Απαγορεύει στους φοιτητικούς συλλόγους τη δημοκρατική τους λειτουργία 

Χωρίς να είμαι με τον Καζάκη, αναρωτιέμαι κι εγώ: Η Χούντα των Συνταγματαρχών τι λιγότερο έκανε με τα πανεπιστήμια; 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χθες στη σχολή της Νομικής, τα ΜΑΤ είχαν παραταχθεί μπροστά στην πόρτα της σχολής και έδωσαν 15 λεπτά στους 50-60 φοιτητές για να " διαλυθούν ησύχως", πριν τους επιτεθούν με την μανία του γνωστού "μπαλούρδου" και στείλουν 2 εξ αυτών στον νοσοκομείο. Ο ένας εκ των δύο φέρει 27 ράμματα στο κεφάλι και άλλος 17 στο πρόσωπο. 

Αν και πολιτικά διαφωνώ με την αναίτια επετειακή κατάληψη σε μια σχολή, ειδικά όταν αυτή δεν γίνεται σε συντονισμό με απεργία ή κινητοποίηση εργαζομένων, ας δούμε λίγες μέρες πριν τι ζητούσαν οι φοιτητές από τον "συνταγματάρχη" Φορτσάκη; 

  • Στο αίτημα των φοιτητών να πάψει η υποχρηματοδότηση και να αυξηθούν τα κονδύλια του ιδρύματος, εκείνος ισχυρίστηκε ότι ...δεν είναι υπουργός Οικονομικών.
  • Για το οξυμένο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές που μένουν εκτός εστιών και στο αίτημα των φοιτητών για αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος για τη δημιουργία νέων εστιών, εργαστηρίων, αιθουσών διδασκαλίας ο πρύτανης του ΕΚΠΑ παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει πρόθεση να αξιοποιηθεί μέρος της περιουσίας του ΕΚΠΑ λέγοντας όμως ότι θα χρειαστεί χρόνος.
  • Στο ζήτημα της καθαριότητας και της φύλαξης των πανεπιστημίων οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων απαίτησαν να γίνεται από μόνιμο προσωπικό και όχι από εργολάβους και εταιρείες σεκιούριτι. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για το ζήτημα της καθαριότητας απάντησε ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες ακόμη για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να ανατεθεί η καθαριότητα σε εργολάβο, πιθανόν μετά τα Χριστούγεννα..

Αυτή είναι η γλώσσα, η στάση και πολιτική αντιμετώπισης των πανεπιστημιακών προβλημάτων από τον Φορτσάκη, τον πρύτανη της ΝΔ. Σε αυτά τα αιτήματα ο Φορτσάκης απάντησε σπάζοντας κεφάλια...

Κλείνοντας, ας πούμε κι αυτό: Για την κίνησή του αυτή ο Φορτσάκης αντί κριτικής, δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Α. Σαμαρά και του Υπουργού Παιδείας, του ακροβάτη της πολιτικής και Υπουργού του "δεν πεθαίνουν κιόλας οι συνταξιούχοι" Αντρέα Λοβέρδου.


Εμείς ευχόμαστε καλό αγώνα στους φοιτητές που και σήμερα είναι σε κινητοποίηση (Το ΜΑΣ διαδηλώνει όσο γράφω αυτές τις γραμμές) και σας θυμίζουμε εκείνο τα αμίμητο του Μπρεχτ:

Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι …"


Πηγές:


  • Ριζοσπάστης Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
  • Ριζοσπάστης Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου