Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Οι μεταμορφώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η χαρτογράφηση των οβιδιακών μεταμορφώσεων της πολιτικής γραμμής ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα θέμα που με απασχολεί αρκετά. Δεν είναι γιατί έχω κάτι με τους "συντρόφους" αλλά γιατί το κλίμα που καλλιεργούν στον κόσμο είναι ότι χειρότερο για τις ανάγκες των εποχών που ζούμε. Η αίσθηση της αναμονής, ότι κάτι θα έρθει από μόνο του "έτσι νέτο σκέτο", έβαλε εδώ και τουλάχιστον μια τριετία στην εφεδρεία τις αγωνιστικές δυνάμεις του εργαζόμενου, που σήμερα παρά ποτέ, χρειάζεται να πολεμήσει χρησιμοποιώντας τες.

Φετίχ λέτε; Μπορεί να είναι και κάτι τέτοιο, άλλωστε συχνά με πιάνει ένας ιδεολογικός φετιχισμός με μερικά ζητήματα. Ξεκινώντας την καταμέτρηση και την αποτύπωση των πολιτικών κολοτουμπών του ΣΥΡΙΖΑ, ένιωσα σαν μαθηματικός που τον πήγες σε μια παραλία, του έδωσες έναν υπολογιστή τσέπης και του είπες "μέτρα κόκκους".

Θα πιάσουμε να δούμε αναλυτικά την πληθώρα των διαφοροποιήσεων των απόψεων ΣΥΡΙΖΑ για διάφορα γενικά πολιτικά ζητήματα αλλά και για περιστατικά της εθνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Το μέγεθος των μεταλλαγών σε βασικά πράγματα είναι τέτοιο που θα αναρωτηθείτε (φαντάζομαι) και εύλογα, πώς μπορεί κανείς να λέει το "α" και ταυτόχρονα το "-α" για το ίδιο ζήτημα. 

Η πολιτική όμως αρλουμπαρία δεν είναι ένδειξη χαλαρότητας ή "σύνθεση τάσεων και απόψεων". Είναι στην ουσία της μια καλά μελετημένη επικοινωνιακή πολιτική που χρησιμοποιείται για να εγκλωβίσει κόσμο και να τον οδηγήσει στις κάλπες με αυταπάτες, ενώ πίσω από την πλάτη του τα διάφορα τμήματα της αστικής τάξης τρίβουν τα χέρια τους (όταν δεν τα δίνουν στον Αλέξη σε εγκάρδιες χειραψίες). 


Η κρίση και ο χαρακτήρας της

Ξεκινάμε από το πρωταρχικό: Πώς ερμηνεύεται η κρίση στο σήμερα; Θα λέγαμε ότι αυτή η θέση αντικατοπτρίζει ακριβώς τον σκελετό της πολιτικής ατζέντας κάθε κόμματος. Από το πως ερμηνεύεις το παραπάνω ρυθμίζεται και στο σε τι στοχεύεις στο αύριο. Πάμε λοιπόν να δούμε: 

α) Πρόκειται για κρίση χρέους (Μηλιός, Μαϊ 2014)
β) Είναι ανθρωπιστική κρίση (Τσίπρας, Απρ. 2014)
γ) Είναι διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση (Λαφαζάνης, Οκτ. 2008)
δ) Είναι χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική και ηθική κρίση (Χουντής, Μαρ. 2010)
ε) Είναι ηγεμονική κρίση (Ιωακείμογλου, Ιουν. 2014)
στ) Είναι κρίση οικονομική, κρίση αξιών και κρίση θεσμών (ΣΥΡΙΖΑ, Οκτ. 2014)
ε) Είναι κρίση του υποδείγματος με το οποίο ζήσαμε ως τώρα (Δραγασάκης, Δεκ. 2013)
στ) Είναι κρίση του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος και του ενιαίου νομίσματος (Αγγελόπουλος, Ιουν. 2014)
ζ) Είναι μια δομική κρίση κανόνων (Δραγασάκης, Νοεμβ. 2014)
ι) Είναι κρίση χρέους, κρίση δομική και κρίση υποδείγματος (Τσίπρας, Οκτ. 2012)
ια) Είναι κρίση του πολιτικού συστήματος (Καφετζής, Ιουν. 2008)
ιβ) Είναι κρίση της σοσιαλδημοκρατίας (Τσίπρας, Νοεμβ. 2014)
ιγ) Είναι κρίση της συγκυβέρνησης (Κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, Οκτ. 2014)
ιδ) Είναι παγκόσμια δομική κρίση του καπιταλισμού (ΣΥΡΙΖΑ, Πολιτική απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου, Ιουν. 2012)
ιε) Είναι κρίση του πολιτικού συστήματος λόγω των μνημονιακών ταξικών πολιτικών (ΣΥΡΙΖΑ, Πολιτική απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου, Ιουν. 2012)
ιστ) Είναι κρίση του μνημονιακού πολιτικού συστήματος (Αυγή, κύριο άρθρο, Μαρ. 2014)
ιζ) Είναι κρίση του πολιτικού συστήματος που έχει μετατραπεί και σε κρίση αντιπροσώπευσης, κρίση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας (Δημητρίου, Ιουν 2014)


Είναι κρίση ταυτότητας λέτε; 


Η θέση για το ΝΑΤΟ

Θα έλεγε κανείς ότι ως "αριστερό" κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε τουλάχιστον μια σταθερή θέση για το ΝΑΤΟ. Τι διάολο, μετά από τον βομβαρδισμό σχεδόν του συνόλου των Βαλκανίων και την ισοπέδωση του Ιράκ και του Αφγανιστάν (για να μην πάω πιο πίσω στην ιστορία), δεν μπορεί το κόμμα του Μανώλη Γλέζου να είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Και όμως η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά είναι τόσο συγκεκριμένη όσο και αυτή σχετικά με την κρίση. Απολαύστε: 

α) Πρέπει να απεμπλακεί από το ΝΑΤΟ (ΣΥΡΙΖΑ, Απρ. 2012)
β) Πρέπει να παλέψει για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ μόνο του (Βίτσας, Σεπτ. 2014)
γ) Πρέπει να φύγει απ' το ΝΑΤΟ (Δρίτσας, Σεπτ. 2014)
δ) Δεν αμφισβητείται απ' τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ (Τσίπρας, Μαϊ 2014)
ε) Δεν αποτελεί προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές συνθήκες να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, αν και στις συνθήκες αυτές δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ και πρέπει να αντικατασταθεί από νέους θεσμούς (Τσίπρας, Σεπτ. 2014)
στ) Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον του ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει ως προτεραιότητα την έξοδο της Ελλάδας απ' το ΝΑΤΟ (Τριγάζης, Οκτ. 2014)
ζ) Σταθερή και αμετάκλητη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ (Δρίτσας, εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, Ιουν. 2012)
ι) Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και η εφαρμογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας» (Πολιτική Απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ, 2012)
ια) Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έξοδος από το ΝΑΤΟ (Καραγιαννίδης, Ιαν. 2013)
ιβ) Δεν είναι δεδομένο ότι θα μείνουμε στο ΝΑΤΟ (Τσίπρας, Σεπτ. 2014)
ιγ) Θα μείνουμε στο ΝΑΤΟ όσο δεν θίγονται τα εθνικά μας συμφέροντα (Τσίπρας, Σεπτ. 2014)
ιδ) Το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης εδώ και είκοσι χρόνια (Δούρου, Ιουν. 2012)
ιε) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις (Βαρουφάκης και Galbraith, Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα, Ιουν. 2013)


Συμπέρασμα: Όπως και με τη γάτα του Σρέντιγκερ, η Ελλάδα μπορεί ταυτόχρονα να είναι "μέσα", "έξω" και "μεσαέξω" από το ΝΑΤΟ






Η Ουκρανία και η πολιτική της κατάσταση

Όταν το αστικό σύστημα αναδιπλώνονταν βίαια και αντιδραστικά στην Ουκρανία μερικούς μήνες πριν, το επίσημο πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε εκδημοκρατισμό στην άνοδο του φασισμού στη χώρα. Συγκεκριμένα η "Αυγή" στις 5 Μαρτίου 2014 έγραφε:  

«Η ουκρανική επανάσταση αποτελεί τομή τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τον υπόλοιπο μετακομμουνιστικό κόσμο. Μέχρι σήμερα, οι μόνες μαζικές αντιδράσεις στα διεφθαρμένα και ολιγαρχικά καθεστώτα της περιοχής ήταν οι "χρωματιστές" επαναστάσεις - δηλαδή, οι ειρηνικές κινητοποιήσεις υπέρ μιας σταδιακής μετάβασης προς ένα κράτος δικαίου. Η ουκρανική επανάσταση είναι λοιπόν η πρώτη που ανατρέπει βίαια ένα καθεστώς - προέκταση της πρώην ΕΣΣΔ». Πηγή

Και μόλις βγήκαν οι πρώτες εικόνες με τους νεοναζί να παρελαύνουν οπλισμένους, τα μπερκούτ, τους δολοφονημένους κομμουνιστές και τις στραγγαλισμένες εγκύους (ναι γίνανε τέτοια εκεί). Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησύχησε: 

«η ενθάρρυνση νεοφασιστικών δυνάμεων και η ανοχή στη βίαιη κατάλυση στοιχειωδών πολιτικών και μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ουκρανία από την πλευρά των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ, συνιστά ανησυχητική ακραία κλιμάκωση της μέχρι τώρα στάσης των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ απέναντι σε αντιδημοκρατικές αποφάσεις χωρών-μελών της (Βαλτικές χώρες, Ουγγαρία κλπ) που απαγορεύουν την ελεύθερη δράση κομμουνιστικών κομμάτων, αλλά και προωθούν την κατάργηση μειονοτικών δικαιωμάτων».  Πηγή



Ο Ολάντ ως πρωθυπουργός της Γαλλίας


Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ προσπαθούσε να μας πείσει ότι λάμβανε χώρα μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ότι η δομή της Ευρώπης ξεκινούσε να αλλάζει, με τα "αριστερά" κόμματα να λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσοστά και τον αέρα της "κοινωνικής αλλαγής" να φυσά προς το συμφέρον των λαών. 

Για τον Ολάντ λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνονταν ότι όταν θα καθόταν στον προεδρικό θώκο θα φύσαγε ένας "άνεμος αλλαγής" προς το όφελος του γαλλικού λαού, ο οποίος θα εξαρτώταν βέβαια και από τα ποσοστά του "αριστερού συνασπισμού". Πηγή 

Μερικούς μήνες μετά ο Ολάντ πίεζε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει την Συρία, όπου ο Άσαντ ξαφνικά αναγορεύτηκε σε δικτάτορα, ενώ η Γαλλία ετοιμάζονταν και για τα πρώτα της αντιλαϊκά μέτρα... 






Tα Μνημόνια 


Και φθάσαμε και στο επίμαχο. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα Μνημόνια; Εδώ λοιπόν το ζήτημα δεν είναι απλό. Για να παρακολουθήσεις τι ακριβώς έχει ειπωθεί από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά πρέπει να είσαι 24 ώρες σε επιφυλακή για το πότε το χ ή το ψ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα "ερμηνεύσει" τη γραμμή του κόμματος για το Μνημόνιο. Κι επειδή, αν και δεν το πιστεύετε, έχω και καλύτερα πράγματα να κάνω, θα παρουσιάσω εδώ μόνο ένα μικρό ποτ πουρί του τι έχει ειπωθεί:

α) "Θα σκίσουμε τα Μνημόνια μέρα μεσημέρι" (Αλέξης Τσίπρας στο Έθνος της Κυριακής) Πηγή
β) "Θα καταγγείλουμε το Μνημόνιο, τα επαχθή μέτρα και θα διαπραγματευτούμε τους όρους της δανειακής σύμβασης". (ΣΥΡΙΖΑ δελτίο τύπου 2012) Πηγή
γ) "Αντικατάσταση, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, του καταστροφικού Μνημονίου με ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου. Και ταυτόχρονα έναρξη της αληθινής σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας". Δηλαδή άλλου τύπου Μνημόνιο (Αλέξης Τσίπρας Συνέδριο του «Economist») Πηγή
δ) "Αν δεν σκίσουμε τα μνημόνια, καλύτερα να μην γίνουμε κυβέρνηση" (Γαβριήλ Σακελλαρίδης συνέντευξη) Πηγή

Βγάλατε κανένα συμπέρασμα; 





Tι μέτρα θα πάρει για το λαό 

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το πορτοφόλι μου. Σαφώς κάθε κόμμα και πολιτικό μόρφωμα της χώρας, έχει ή τουλάχιστον οφείλει να έχει, μια κατακάθαρη θέση για το εάν θα πάρει μέτρα για το λαό, τέτοια που να του επιτρέπουν να ζει αξιοπρεπώς.

Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ μας υποσχέθηκε, ήδη από το 2010 ότι θα επιστρέψει το εισόδημα του Έλληνα πολίτη στο 2009. Βέβαια, και το 2009 δεν θα έλεγα ότι την είχαμε καλά, αλλά τέλος πάντων, ας μην πω άλλα και με πείτε κολλημένο. Το εισόδημα του 2009 προϋποθέτει βέβαια επιστροφή όλων των ταμείων, δώρων, συντάξεων, μισθών και επιδομάτων που "έκοψε" το Μνημόνιο. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει και την κατάργηση και όλων των άλλων ρυθμίσεων και προνοιών του Μνημονίου.


Το πιστέψατε τότε; 



Δείτε τώρα και τι δήλωσαν πρόσφατα σχετικά με την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων: 

- Ρήτρα ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους (Δεν αφορά τα νοικοκυριά αλλά τις τράπεζες και το κεφάλαιο)

- Δέσμη μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας (αποκατάσταση κατώτατου μισθού, βιώσιμες φορολογικές ελαφρύνσεις με επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και επιστροφή φόρου) (Το ποσό του κατώτατου μισθού δεν το έχουν ανακοινώσει βέβαια, αλλά κάτι ψελλίζουν για ορισμένα επιδόματα)

- Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 200.000 με 300.000 θέσεων εργασίας. Τα χρήματα που θα δοθούν για το πρόγραμμα θα επιστραφούν στο δημόσιο με αύξηση των εισφορών στα ταμεία (Δεν ειπώθηκε βέβαια μισθός και ωράριο για τις θέσεις απασχόλησης ούτε το ποιος θα πληρώσει την αύξηση της εισφοράς)

- Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους (Μετά την επιστροφή στα ταμεία δεν ξέρουμε τίποτα για τη διάθεση των πόρων αυτών)

- Ρύθμιση των κόκκινων δανείων (Το προσφέρουν και από μόνες τους πολλές τράπεζες σήμερα...) 


Διαβάσατε τίποτα για ταμεία, δώρα και συντάξεις;

Τα παραπάνω κρύφτηκαν στο ντουλάπι και αντικαταστάθηκαν με κάτι γενικό κι αόριστο. 



Δεν μου αρέσει να γίνομαι κυνικός αλλά καμιά φορά μου το επιβάλλουν οι συνθήκες. Είναι αδύνατο από την άλλη να αποτυπώσει κανείς το μέγεθος του αριβισμού, της ψευτιάς και της υποκρισίας που κρύβεται κάτω από το καλά στημένο της ΣΥΡΙΖΑικής αοριστίας. Οπότε κι εδώ θα αναγκαστώ να γίνω ειρωνικός και κακός.

Δεν ξέρω πως σας φαίνονται τα παραπάνω, αλλά ψάρεψα στο διαδίκτυο ένα σκιτσάκι που τα εκφράζει πληρέστατα. Αυτό κατά τη γνώμη μου παρουσιάζει καλύτερα την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να με πείσει να τον ψηφίσω: 



Και πολύ καλημέρα σας ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου