Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ και η λεγόμενη Ευρώπη της Αριστεράς


Διαβάζοντας τη σημερινή "ΑΥΓΗ" η προσοχή μου έπεσε στο άρθρο της με τίτλο "GUE / NGL: Γιατί μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή!". Κάνοντας τον ανατριχιαστικό συνειρμό με εκείνο το "Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός" του σαιντεολογικού ΣΕΚ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) προχώρησα σε ένα μάλλον επιγραμματικό άρθρο που αναφέρεται στην ισχύ και το πολιτικό περιεχόμενο (αν και γενικά) της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς την οποία υποστηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Το άρθρο παραθέτει τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία συμμετέχουν στην Αριστερή Ευρωομάδα και επιχειρεί να μας εξηγήσει ότι αυτά επιθυμούν "μια Ευρώπη χωρίς λιτότητα, χωρίς φασισμό, χωρίς ρατσισμό, μια Ευρώπη δίκαιη, μια Ευρώπη... αριστερή!

Ο μέσος αναγνώστης, στον οποίο κατατάσσω και εμένα, δεν γνωρίζει και δεν θα μπει στον κόπο να ψάξει το ποιον των παραπάνω κομμάτων, το πρόγραμμά τους και τις θέσεις που έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς ώστε να εξάγει το δικό του συμπέρασμα. Η "αυθεντία" του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια ζητήματα είναι μάλλον δεδομένη για πολλούς, όμως είπα να κάνω το "extra mile" και να σκαλίσω λίγο τα κομματικά πεπραγμένα και ιδού λοιπόν τι μικρός θησαυρός αποκαλύφθηκε: 


Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα: Ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του GUE / NGL. Συμμετείχε ενεργά στην κυβέρνηση Μιτεράν και του Λιονέλ Ζοσπέν. Η κυβέρνηση Μιτεράν είναι αυτή που έφερε σε εφαρμογή τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, βάση της οποίας δομούνται όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια συνθήκη ψήφισε (την αποτιμά ως λάθος σήμερα) και ο Συνασπισμός στην Ελλάδα. Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με ξεκάθαρα σοσιαλδημοκρατική και ξεπουλημένη στάση επί σειρά ετών, τίμησε την πρόσφατη ιστορία του, και όχι το όνομά του, κρατώντας μετριοπαθέστατη στάση στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία. 

Το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα "χεριού βοηθείας" που δίνει ορισμένες φορές η σοσιαλδημοκρατία στο φασισμό, μπορεί να δοθεί μέσα από τη στάση του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας στο ζήτημα της Ουκρανίας. Τον Σεπτέμβριο του 2014, το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας υπερψήφισε τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας, η οποία αποτέλεσε αφορμή για την επέμβαση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στηρίζοντας το πραξικόπημα των δυνάμεων που σήμερα κυβερνούν στο Κίεβο. Ας μην ξεχνάμε την περίοπτη θέση μέσα σε αυτές των νεοναζιστικών μορφωμάτων που δολοφονούσαν κομμουνιστές και εγκύους.

Το Αριστερό Κόμμα Γερμανίας DIE LINKE: Το γερμανικό "αδελφάκι" του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο μέσω της πρόσφατης δήλωσης της εκπροσώπου του Gregor Gysi, παρότρυνε τη γερμανική κυβέρνηση να στείλει όπλα στο Ιράκ για να αντιμετωπιστούν οι "τζιχαντιστές" του ISIS. Άλλωστε τον "αγώνα" του ΣΥΡΙΖΑ για διάλυση του ΝΑΤΟ, επικροτούσε και ο Gysi, όταν καθησύχαζε τον Αμερικανό πρέσβη στη Γερμανία τονίζοντας ότι «επικίνδυνο θα ήταν το αίτημα της αποδέσμευσης της Γερμανίας από το ΝΑΤΟ και όχι γενικά το αίτημα της διάλυσης. Αυτό, έτσι κι αλλιώς, δε γίνεται, αφού για τη διάλυση του Οργανισμού θα πρέπει να υπάρξει συγκατάθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό»

Οι Κοκκινοπράσινοι της Δανίας. Ένα ακόμη εξαίσιο παράδειγμα της "Ευρώπης της Ειρήνης" που ευαγγελίζεται το GUE / NGL. Το έταιρο "αδελφό κόμμα" του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε από μεριάς του ψήφο υπέρ της αποστολής δανέζικων στρατευμάτων στο Ιράκ προκειμένου "να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές αποτελεσματικά". 


Όμως γιατί να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος; Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, σε μια "απόκρυφη" ομιλία του που ποτέ δεν μεταφράστηκε καν στα ελληνικά, χαιρέτισε σε εκδήλωση προς τιμήν του Αυστριακού σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Μπρούνο Κράισκι, που έγινε το Σεπτέμβρη του 2013 στη Βιέννη, λέγοντας τα παρακάτω: 

"Ο διάλογος και οι πολιτικές συμμαχίες είναι στην καρδιά της κουλτούρας, του DNA του κόμματός μου, του ΣΥΡΙΖΑ, ως σημαντικό μέρος του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία (...) Ωστόσο, δεν μπορώ να κρύψω την έκπληξη και την απογοήτευσή μου για την πολιτική στροφή που έχουν κάνει τα περισσότερα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα τα τελευταία χρόνια (...) Όλοι μας πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από την κρίση, αλλά ιδιαίτερα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (...) Αν οι σοσιαλδημοκράτες είχαν ακολουθήσει την παρακαταθήκη πολιτικών όπως ο Bruno Kreisky, ο Willy Brandt ή ο Olaf Palme, η Ευρώπη δε θα είχε μετατραπεί σε αυτήν τη νεοφιλελεύθερη έρημο (...) Η απουσία των σοσιαλδημοκρατών στην παράδοση του Bruno Kreisky δημιούργησε τον πολιτικό χώρο για τις πολιτικές ενάντια στην κρίση που δημιούργησαν ένα νέο και αόρατο οικονομικό τείχος ανάμεσα στους πιστωτές, τις πλεονασματικές χώρες του Βορρά, και τους οφειλέτες, τις ελλειμματικές χώρες του Νότου (...) Δεν προσπαθώ να υποστηρίξω ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται μεταρρυθμίσεις ή ότι δεν έχει αδυναμίες (...) Μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα απλώσει το χέρι στους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, στους ελεύθερα σκεπτόμενους φιλελεύθερους, σε όλους τους Ευρωπαίους που δε θέλουν η Ευρώπη να κατρακυλήσει στον εφιάλτη. Αυτά είναι τα ελάχιστα αιτήματα μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να ικανοποιηθούν σήμερα: Χωρίς αλλαγές σε συνθήκες (...) Η μόνη εναλλακτική είναι να αποδεχτώ τον αργό θάνατο του έθνους μου και την αργή διάλυση της Ευρωζώνης, που θα καταστρέψει την ίδια την ΕΕ"

Άρα τι χρεία έχομεν μαρτύρων; 

Άλλωστε το πράγμα είναι ξεκάθαρο για όλους τους. Βρώμικη, άθλια και αντιλαϊκή σοσιαλδημοκρατία, χωρίς σύγκρουση με τον καπιταλισμό και χωρίς καν αλλαγές σε Συνθήκες. Και όλα αυτά μέσα - βαθιά μέσα- στο σάπιο μήλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φωλιάζει το σκουλήκι της αστικής τάξης. 

Αυτός λοιπόν είναι ο "άλλος κόσμος" που "είναι εφικτός" και ο οποίος κατά βάση είναι ο ίδιος σημερινός κόσμος με διαφορετικά φτιασιδωμένο προσωπείο. 


Πηγές:  

  • Άρθρο : GUE / NGL: "Γιατί μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή!", Η ΑΥΓΗ,  Κυριακή, 2.11.2014
  • Αρθρο του Αλ. Τσίπρα "Τι θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη", περιοδικό «Transform», τ. 13/2013.
  • Άρθρο: ΚΟΜΕΠ (2/2014) "Ο οπορτουνισμός στις Θέσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου