Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Οργανώσου !


Κοντοζυγώνει η απεργία της Πέμπτης στις 27 του μήνα και εκτός από την επείγουσα ανάγκη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων συνειδητοποίησα και κάτι ακόμα: Πιθανότατα θα είναι και μια από τις τελευταίες απεργίες που θα ζήσουμε σε αυτές τις συνθήκες, αφού ο νέος απεργιακός νόμος που ετοιμάζουν έρχεται να χτυπήσει τη νομική υπόσταση του ισχυρότερου όπλου των εργαζομένων. 

Θα μου πείτε έχει σημασία το καθεστώς νομιμότητας, αν ο κόσμος το λήξει μέσα του και στηθεί απέναντί τους; Όχι, αλλά μέχρι τότε έχουμε ακόμα δρόμο πολύ και δύσκολο...

Την Κυριακή συνάντησα ξανά σε κουβέντες τις γνωστές κουβέντες που ακούς σε αυτές τις περιπτώσεις: 

"Έχω καλό αφεντικό, δεν θέλω να απεργήσω"
"Έλα μωρέ τι κερδίζεις με τις απεργίες"
"Φοβάμαι ότι θα απολυθώ αν απεργήσω"

Συμπαθάτε με αλλά το θέμα έχει δύο διαστάσεις: Η μια αφορά την άμεση αντικειμενική αναγκαιότητα, του να αντιτάξουμε κάτι ως εργαζόμενοι, στην λαίλαπα που ζούμε και που επανέρχεται κάθε μέρα, με νέα μέτρα υποβάθμισης της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Η δεύτερη αφορά το μέγεθος και τη μαζικότητα τόσο αυτής εδώ της απεργίας, όσο και του συνδικαλιστικού κινήματος. 

Ρώτα τον εαυτό σου το εξής: "Αν εκεί που δούλευες ή δουλεύεις υπήρχαν άλλοι 5-10 να απεργούν ενιαία μαζί σου, θα απεργούσες πιο εύκολα; Θα απολυόσουν εύκολα;" 

Η απάντηση στο παραπάνω καταδεικνύει την αναγκαιότητα για μαζικά σωματεία και συλλόγους εργαζομένων. Για χτίσιμο με άλλα λόγια, του εργατικού κινήματος.


Σήμερα, ένα 20 με 25% των Ελλήνων εργαζομένων είναι οργανωμένο στα σωματεία του. Με άλλα λόγια ένα ποσοστό πολύ πίσω από τις ανάγκες του κινήματος. 

Ξέρω, ξέρω, θα πείτε πάλι για το ΠΑΣΟΚ του 80 και το τι κακό προκάλεσε στην εμπιστοσύνη του κόσμου στον συνδικαλισμό. Σήμερα, έχουμε 2014 και πάνε από τότε 34 ολόκληρα χρόνια. Το τι είναι οι Παναγόπουλοι και ΣΙΑ, ως συνδικαλιστές έχει πια αποδειχθεί και αυταπάτες δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά. 

Συνδικαλιστής λοιπόν δεν είναι μόνο ο Λυμπερόπουλος. Είναι ο φίλος μου ο Δ, ο ερασιτέχνης ηθοποιός, με το κομμένο δάχτυλο από την Χούντα, που απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να απολύσει. Είναι η φίλη μου η Κ, που δουλεύει και αγωνίζεται στους βρεφονηπιακούς της Καισαριανής με τους 2,5 δασκάλους για 35 παιδιά. Είναι η άλλη φίλη μου η Ν που κέρδισε με το σωματείο της τα ασφαλιστικά μέτρα για την παράνομη απόλυσή της. Είναι η σύντροφός μου που χαμογελάει μετά από 8 και 10 ώρες δουλειά. 

Εμείς είμαστε οι πολλοί και όχι οι Λυμπερόπουλοι.


Και κάτι ακόμα: Σκέψου τι μπορεί να κάνει το ταξικό σωματείο για σένα και οργανώσου! 

  • Το ταξικό σωματείο του κλάδου σου παλεύει για τη συλλογική σύμβαση που έχασες και την επανάκτησή της. Για αυτό οργανώσου σε αυτό!
  • Το ταξικό σωματείο του κλάδου σου θα έρθει στο χώρο δουλειάς σου να σε στηρίξει αν απολυθείς, απειληθείς ή δεν πληρωθείς. Για αυτό οργανώσου σε αυτό!
  • Το ταξικό σωματείο του κλάδου σου θα στήσει πλάτη για την απεργία και θα σε προετοιμάσει και διαφυλάξει όταν απεργήσεις, απέναντι στο αφεντικό σου. Για αυτό οργανώσου σε αυτό!
  • Το ταξικό σωματείο του κλάδου σου θα βρίσκεται τακτικά στον χώρο δουλειάς σου, θα σε ενημερώνει και θα προασπίζεται τα διακαιώματα σου. Θα κάνει τον εργοδότη σου να σε υπολογίζει διπλά. Για αυτό οργανώσου σε αυτό!
  • Το ταξικό σωματείο του κλάδου σου αποτελείται από εργαζόμενους σαν κι εσένα, με τα ίδια προβλήματα, το ίδιο εισόδημα και τις ίδιες ανάγκες. Για αυτό οργανώσου σε αυτό!

Η κινητοποίηση της 1ης Νοέμβρη είχε πάνω 100.000 ανθρώπους στο δρόμο. Αυτή η απεργία ας έχει τους διπλούς. 



  • Είσαι καθηγητής στον ιδιωτικό τομέα; Οργανώσου στο σωματείο σου και απέργησε
  • Είσαι καθηγητής στο δημόσιο τομέα; Οργανώσου στο σωματείο σου και απέργησε

  • Είσαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα; Οργανώσου στο σωματείο σου και απέργησε 


  • Είσαι εργαζόμενος στις τηλεπικοινωνίες; Οργανώσου στο σωματείο σου και απέργησε
  •  Είσαι εργαζόμενος στον επισιτισμό; Οργανώσου στο σωματείο σου και απέργησε
  • Είσαι ιατρός εργαζόμενος στην υγεία ; Οργανώσου στο σωματείο σου και απέργησε

  • Είσαι εργαζόμενος που δεν ανοίκει στις παραπάνω κατηγορίες; Το ταξικό σου σωματείο περιμένει την εγγραφή σου. Οργανώσου ! 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου