Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ποιοι είναι αυτοί ;


Έληξε χθες κατά τις 15:00 η γιγαντιαία κινητοποίηση των περίπου 1000 (σύμφωνα με εκτίμηση του ΠΑΜΕ) σωματείων και φορέων που ακολούθησαν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και έφθασαν από όλη την Ελλάδα στην πλατεία Συντάγματος. 

Σε μια συγκέντρωση που έφθανε από τον Ευαγγελισμό μέχρι το μετρό της Πανεπιστημίου, περπατούσα και αναρωτιόμουν εάν τελικά πρόκειται κανένα κανάλι ή ραδιοσταθμός να πει ή να δείξει κάτι σχετικό. Η ραδιοφωνική σιγή που είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες τουλάχιστον "έσπαγε" στην πράξη από τον κόσμο. 

Λόγω δουλειάς ακούω πολύ ραδιόφωνο. Σε ελάχιστες αναφορές που έγιναν στο επικείμενο συλλαλητήριο πιπιλίζονταν το όνομα του ΠΑΜΕ και όχι τυχαία. Μέσω αυτού και της απόκρυψης των σωματείων που προσυπέγραψαν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, επιχείρησαν να δώσουν έναν αέρα περιχαράκωσης, του τύπου "αυτοί οι λίγοι γραφικοί τύποι του ΚΚΕ". Όμως η πράξη απέδειξε το αντίθετο. 

Μέσα στον κόσμο βλέπω μερικά μπαλόνια. Ποιοι είναι αυτοί τώρα; Απολυμένοι της Coca-Cola και πιο πέρα μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (με αυτοδυναμία του ΑΝΤΑΡΣΥΑ το οποίο στην συνέλευσή του αποφάσισε τη συμμετοχή, παρά το ότι το προεδρείο του μίλαγε για κομματικές φιέστες). Εκεί κάπου πέφτω και στη δική μου προσωπική αντίφαση: "Ότι ποιοι δηλαδή νοούνται ως δικοί μας ή δικοί τους;" Το "όλοι μαζί" που ακούμε να θέλουν τάχα μου δήθεν, οι πάσης φύσεως καλοθελητές, αλλά και οι καλοπροαίρετα σκεπτόμενοι για τις πορείες του ΠΑΜΕ, είναι εδώ δίπλα. 

Καμιά φορά τα μαθηματικά που διδάσκω βοηθούν στο να απλοποιούν τη σκέψη: 


  • "Εμείς" = Εργαζόμενοι+ Άνεργοι + Αυτοαπασχολούμενοι + Αγρότες + Φοιτητές
  • "Δικοί μας" = Εργαζόμενοι+ Άνεργοι + Αυτοαπασχολούμενοι + Αγρότες + Φοιτητές
Άρα: Εμείς = Δικοί μας


Καμιά φορά η καθημερινότητα, η κούραση και η αγανάκτηση στενεύουν το πεδίο οράσεως. Ο δρόμος που ανοίγει με αυτή την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ θα πρέπει να ακολουθηθεί και τις επόμενες μέρες.

Το ερώτημα τώρα μπαίνει πιο επιτακτικό: Θα απεργήσουμε μαζικά οι "εμείς" στις 27 Νοέμβρη; 




Πηγές: Για την εικόνα: Ριζοσπάστης Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11982




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου