Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Συναίνεση για ποιους και από ποιους

Οι πρώτες κινήσεις τής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εντός των αντιλαϊκών τειχών της ΕΕ και με γνώμονα τη στρατηγική του κεφαλαίου, βρήκαν υποστηρικτές σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, ακόμα και από εκείνο το τμήμα που έχει καταγραφεί δεξιότερα της ΝΔ. Όλοι τους ασκούν εποικοδομητική βελτιωτική κριτική, ανεξάρτητα αν ψήφισαν υπέρ ή κατά των προγραμματικών δηλώσεων.

Αυτό που φαίνεται ότι ενώνει όλους, νυν και πρώην αντιμνημονιακούς και μνημονιακούς, είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας, μιας συμβιβαστικής λύσης με την ΕΕ στην κατεύθυνση διευθέτησης του χρέους, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στην προσπάθεια να υπάρξει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για ένα μείγμα διαχείρισης ευνοϊκότερο, για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, προτρέπει για συναίνεση και όλος ο αστικός Τύπος, ακόμα και εφημερίδες που ήταν καθαρά «νεοδημοκρατικές»!

***

Στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, παρά την κριτική που άσκησε στη συγκυβέρνηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να τα βρουν» με την κυβέρνηση στο κοινό έδαφος των συμφερόντων της αστικής τάξης, αρκεί να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, όπως το να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την προεκλογική ρητορεία. «Σε αυτή τη διαπραγμάτευση προσέρχεστε έχοντας τη στήριξη του Κοινοβουλίου, τη στήριξη σίγουρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να πετύχετε μια λύση η οποία θα είναι εθνικά ωφέλιμη, η οποία θα μπορέσει να επαναφέρει τη χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διακινδυνεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και σχολίασε, αναφερόμενος και στις τοποθετήσεις τού υπουργού Οικονομικών: «Εγώ διακρίνω στα λεγόμενά σας μια στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό. Τη χαιρετίζω αυτή τη στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό», «σήμερα μπορούμε να πούμε "ναι, υπάρχει εδώ πέρα καταστατική, μνημονιακή πλειοψηφία", από τη στιγμή που αποδεχόσαστε το 70% των μεταρρυθμίσεων του υφιστάμενου μνημονίου».

Δείχνοντας ότι παρά τις διαφορές τους κινούνται στις ίδιες ράγες, τόνισε ότι προέχει η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διευθέτηση του χρέους κι όχι διαγραφή της ονομαστικής αξίας, μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, συνεπές και συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για τους βασικότερους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Με αυτές τις προϋποθέσεις, 76 βουλευτές τής ΝΔ θα σας παρέχουν τη στήριξή τους», κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του Μ. Βορίδη.

***

Καμία εξέλιξη στο αστικό πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να ξαφνιάζει τον λαό. Το προηγούμενο άλλωστε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και της μεταξύ τους κυβερνητικής συνεργασίας, λέει πολλά για το μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η αστική τάξη όταν διακυβεύονται πολύ σημαντικά συμφέροντά της, ως προς τη διάταξη του πολιτικού της προσωπικού. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την επίτευξη αυτής της συναίνεσης και με άλλους τρόπους, που δεν καθιστούν αναγκαία τη συστέγαση στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα, και χωρίς να υπάρχει ταύτιση, που -όπως αποδείχθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά- δημιούργησε δυσκολίες στο πολιτικό σύστημα. Με τους ΑΝΕΛ έκαναν κυβέρνηση, έχουν τη στήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στη διαπραγμάτευση, ακόμα και χωρίς την ψήφο εμπιστοσύνης τους, και ενδεχομένως απ' τη ΝΔ στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.λπ. Ενώ ακόμα και οι τοποθετήσεις των Χρυσαυγιτών στη Βουλή, είχαν περισσότερο ένα κλίμα ανοχής παρά αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση.

***

Αυτή τη συναίνεση, τη συστράτευση στον κοινό «εθνικό σκοπό» τής στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση θέλει να τη μεταφέρει στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε κινητοποιήσεις, σε πλατείες, σε αποφάσεις σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μετατρέποντας τον λαό σε χειροκροτητή μιας διαπραγμάτευσης που γίνεται μέσα σε ένα αντιλαϊκό πλαίσιο και για λογαριασμό ξένων προς τον λαό συμφερόντων. Αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να περάσει.

Πηγή : εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου