Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Αστική Δημοκρατία τύπου Ουκρανίας

Τα αστικοδημοκρατικά πολιτεύματα, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού, κόπτονται με όλα τα μέσα και τους τρόπους να στοιχειοθετήσουν στη βάση του διεθνούς αντικομμουνισμού, την δήθεν υπεροχή της δικής τους δημοκρατίας έναντι της σοσιαλιστικής. 

Είναι λίγες άραγε οι φορές που έχουμε ακούσει εκείνο το γνωστό "Στην ΕΣΣΔ δεν είχαν ελευθερία";

Η πραγματικότητα όμως είναι πεντακάθαρα διαφορετική. Η αστική δημοκρατία συνίσταται ουσιαστικά (και μάλιστα στις καλές της φάσεις) στην επίπλαστη αίσθηση του ελεύθερου να καταναλώνω και να λέω ότι θέλω. Και λέω επίπλαστη, καθώς οι "ελευθερίες" αυτές περιορίζονται από το εισοδηματικό επίπεδο. Οι αναδιπλώσεις των αστικών καθεστώτων παρόλα αυτά, δεν είναι καθόλου μα καθόλου δημοκρατικές. Η δικτατορία, ας πούμε ως καθεστώς δεν ξεφεύγει από το τόξο των αστικών καθεστώτων υπό την έννοια ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. 

Και είναι και περιπτώσεις αστικοδημοκρατικών καθεστώτων που δεν εμφανίζουν καθόλου μα καθόλου φιλελεύθερα σχήματα. Ας δούμε ένα παράδειγμα μέσα από τη σημερινή Ουκρανία. 

Στην Ουκρανία του σήμερα, οι ομάδες των νεοναζί, διαμορφωμένες σε δύο κοινοβουλευτικά κόμματα ελέγχουν ουσιαστικά το στρατό, τις δυνάμεις καταστολής και το παρακράτος. Όλοι γνωρίζουμε την μοίρα των κομμουνιστών, των ομοφυλοφίλων και των μειονοτικών ομάδων στην Ουκρανία. Παράλληλα, ένα καθεστώς "δημοκρατίας" που είναι αποδεκτό από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δικάζει ολόκληρο το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας σε μια ελεεινή δίκη παρωδία. 

Παράλληλα, οι παρακάτω εικόνες από την ουκρανική Βουλή δείχνουν μια τυπική ψηφοφορία. Βουλευτές με ταυτότητες διωκόμενων ή φυλακισμένων συναδέλφων τους ψηφίζουν μαζικά νόμους εκτρώματα.



Η αλήθεια λοιπόν είναι η εξής: Όλες οι δομές εξουσίας πρέπει να ελέγχονται για να μην αυθαιρετούν. Από εκεί προκύπτει η αίσθηση της ελευθερίας και το περιεχόμενό της. Σε ένα δημοκρατικό λοιπόν πολίτευμα, το οποίο εδράζεται στη δικτατορική επιβολή της τάξης των λίγων στην τάξη των πολλών, ο έλεγχος των δομών εξουσίας είναι δύσκολος αν όχι αδύνατος και οι παρεκκλίσεις της εξουσίας αυτής μπορούν να γίνουν από σκανδαλώδεις έως εκτρωματικές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου