Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί το Μνημόνιο είναι Μνημόνιο



Ακούγεται τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες το άθλιο και σαθρό επιχείρημα για τους "διαξιφισμούς" του Eurogroup ότι τάχα μου, η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά παράταση του Μνημονίου, αλλά παράταση της δανειακής σύμβασης. Το παραπάνω δεν πιπιλίζεται μόνο από τα μέλη, στελέχη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προβάλλεται με πηχυαίους τίτλους και σε κανάλια. 

Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπει η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup επακριβώς:


1. Την τετράμηνη παράταση της «Master Financial Assistance Agreement (MFΑA), όπως αποκαλείται η τρέχουσα δανειακή σύμβαση, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, ανεξάρτητα από ονοματολογίες: «Η MFΑA υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Άρα Δεσμέυσεις = Μνημόνιο

2. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η «επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς». Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης το χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας. 

3. Οι «ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου». Οι «θεσμοί» (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) θα «παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης». Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου».

Τρέχουσα συμφωνία = Μνημόνιο

4. Το Γιούρογκρουπ «χαιρετίζει την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης, συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του».

ΔΝΤ = Μνημόνιο

5. Οι ελληνικές αρχές έχουν «εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο (...) τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις = Μνημονιακές επιταγές

6. «Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως»

Ρήση που σημαίνει στην ουσία τήρηση του Μνημονίου


7. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».

Άρα τι λέτε; Ζητήσαμε την παράταση του Μνημονίου ή όχι ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου