Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Zώντας το Σοσιαλισμό: Ημέρα 1η


Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια μικρή θεματική σειρά άρθρων με την ορκωμοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα άρθρα θα αποτελούν αλυσίδα και θα φέρουν τον τίτλο "Ζώντας το Σοσιαλισμό", μιας που πια περάσαμε σε αυτή την πολιτική φάση της χώρας.

Το περιεχόμενό τους θα σχετίζεται με τα έργα και τις ημέρες, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις περιπέτειες της, όσο θα οικοδομεί τον υπαρκτό σοσιαλισμό στην Ελλάδα (μαζί με τον Καμμένο). 

Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι τριπλός:

  1. Θα δίνει μια διαχρονική σατιρική και ενημερωτική εξέλιξη των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης.
  2. Θα δίνει την ευκαιρία σε όσους από εσάς πανηγυρίσατε έξαλλα και τρέφατε αυταπάτες, να μουτζώσετε τον εαυτό σας μελλοντικά.
  3. Θα αντικαταστήσει την πεπαλαιωμένη στήλη μας "Φωτογραφίες από το βόθρο" αφού μια νέα εποχή απλώνεται μπροστά μας και τέτοια πολιτικά αίσχη δεν θα ξαναδούμε ποτέ.


Ζώντας το Σοσιαλισμό: Ημέρα 1η 



Η σύσταση και ορκωμοσία του ανώτατου σοβιέτ της χώρας είναι γεγονός. Η νέα ευέλικτη κυβέρνηση των μεγάλων μας τιμονιέρηδων αποτελείται μεταξύ άλλων από τα παρακάτω πρόσωπα: 


Αλέξης Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός της χώρας, που μετά τις εξετάσεις σε city, κόμο, Πάπα, Texas και ΣΕΒ "αρίστευσε" στα εκλογικά αποτελέσματα και τώρα ξεκινά την σοσιαλιστική οικοδόμηση από τα κάτω. Η κυρία Δασκαλάκη επιτέλους διακιώνεται στον αγώνα της.


Γιάννης Δραγασάκης: Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και άρα του μεγάλου ελληνικού μας σοβιέτ. Θυμίζω τις δηλώσεις του σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το Μνημόνιο:

 «Η έννοια της καταγγελίας είναι ένας πολιτικός όρος. Τι θα πει καταγγέλλω;
Υπάρχουν αρκετές συγχύσεις. Στη σκέψη τη δική μας δεν υπάρχει η έννοια της μονομερούς πράξης. Δηλαδή, να βγούμε και μονομερώς να πούμε διαγράφουμε το χρέος, καταγγέλλουμε κ.λπ.
Δεν είναι και λογικό να το πει κανείς αυτό.
Αυτό που θα γίνει είναι μία επαναδιαπραγμάτευση, ένα πλαίσιο διαφορετικό μέσα στο οποίο θα θέσουμε τους δικούς μας στόχους.
Από εκεί και πέρα (...) άλλο το τι θέλουμε να κάνουμε κι άλλο το πώς θα γίνει αυτό».


Νίκος Παρασκευόπουλος: Υπουργός Δικαιοσύνης. Πραγματικά εξαιρετικός καθηγητής και σε κομβικό ρόλο στο ΚΕΘΕΑ. Μόνη μου απορία η παρακάτω: Πώς γίνεται να στηρίζεις ένα κόμμα που διαχωρίζει τα ναρκωτικά σε σκληρά και μαλακά; 


Παναγιώτης Νικολούδης: Υπουργός Επικρατείας για καταπολέμηση της διαφθοράς. Ευελπιστούμε από αυτόν και το άνοιγμα της υπόθεσης Siemens...


Αλέκος Φλαμπουράρης: Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου. Κατηγορήθηκε για την εμπλοκή του στο "ναι" του Συνασπισμού για τα Ολυμπιακά Ακίνητα και τη σύσταση ΑΕ. Την κατηγορία στοιχειοθέτησε η "Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην Ολυμπιάδα του 2004". Συγκεκριμένα ειπώθηκε το παρακάτω: : «Για να μην είμαστε άδικοι, η κ. Λουλέ (η βουλευτής του ΣΥΝ που ψήφισε υπέρ της ανάθεσης των έργων σε ΑΕ) απλώς εκφώνησε όσα είχε συντάξει ο υπεύθυνος του Συνασπισμού για τα Ολυμπιακά Έργα, ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, στενός φίλος του κ. Ιωαννίδη, διοικητή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας»


Πάνος Καμμένος: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Λαϊκός κομισάριος του Ελληνικού Στρατού που θα ελέγχει μήπως όντως μας ψεκάζουν...


Νίκος Κοτζιάς: ο Υπουργός που περιπλανήθηκε σε όλα τα πολιτικά  μήκη και πλάτη της γης και σε όλο το πολιτικό-ιδεολογικό φάσμα. Υπήρξε μέλος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών και της ΚΕ του ΚΚΕ  στη διάσπαση του οποίου έβαλε κι αυτός ένα χεράκι. Είναι επίσης συγγραφέας του σοσιαλιστικού μανιφέστου "Ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ" τις θέσεις του οποίου ελπίζουμε να εφαρμόσει στην σοσιαλιστική οικοδόμηση της χώρας. 

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ο σοσιαλιστής Υπουργός Υγείας, που προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε το Μνημόνιο Ι, αλλά μετά διαφώνησε. Και πώς να μην του δοθεί το ανάλογο Υπουργείο, όταν στις φαρμακοβιομηχανίες υπόσχεται ότι: 

«Εμείς εκτιμούμε ότι ο τομέας της παραγωγής αξιόπιστου ελληνικού φαρμάκου είναι ένας τομέας που δίνει στην Ελλάδα συγκριτικό πλεονέκτημα. Διαθέτει η χώρα υψηλή τεχνογνωσία, άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών και η δυνατότητά τους να ανταγωνίζονται με αξιόπιστο τρόπο και να μπαίνουν σε αγορές της Ευρώπης και αλλαχού (...) Απαιτείται δίπλα σε αυτές τις προϋποθέσεις μια πολιτική βούληση που θα 'ρθει σε σύγκρουση - είναι αναγκαίο στο πλαίσιο της ίδιας της λειτουργίας της αγοράς - να 'ρθει σε σύγκρουση και με ξένα συμφέροντα (...) Ως αυριανή διακυβέρνηση της χώρας είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας (...)»


Πάνος Σκουρλέτης: Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η κουβέντα του «Είναι μια ηλιόλουστη μέρα, τα ΑΤΜ έχουν χρήματα, ο κόσμος πάει στις δουλειές του», ελπίζουμε πως δεν περιγράφει το επιθυμητό για το ΣΥΡΙΖΑ: Οι τράπεζες να έχουν τα χρήματα και ο κόσμος να δουλεύει....

Γιάννης Βαρουφάκης: Υπουργός Οικονομίας. Τεχνοκράτης οικονομολόγος με μάλλον αμφιλεγόμενες απόψεις που συνάδουν επικίνδυνα πολύ με αυτές του ... George Soros... Mα που πήγε ο Μηλιός; 


Αριστείδης Μπαλτάς: Υπουργός Παιδείας. Μόλις 72 ετών και υπέρμαχος του δομικού μαρξισμού... god help us...


Παναγιώτης Λαφαζάνης: Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ. Υπερψήφισε κι αυτός την τροπολογία του αίσχους περί αναστολής χρηματοδότησης στα κόμματα, προβάλλοντας την παρακάτω δικαιολογία: 

«Ψήφισα αυτή την τροπολογία κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, παρά τη ριζική μου διαφωνία με αυτήν, μόνο και μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το Μνημονιακό μπλοκ, ιδιαίτερα σε τούτη την κρίσιμη φάση, να αξιοποιήσει τη διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ...».



7 σχόλια:

  1. εξαιρετικος καθηγητης ο παρασκευοπουλος? Ειρωνικα το λες? ο τυπος ειναι για να σε νανουρισει αμα εχεις αυπνιες.Γιατι υποστηριζει ενα κομμα που μιλαει για διαχωρισμο των ναρκωτικων?Μα κι αυτος στα μαθηματα του το ιδιο υποστηριζε παντα , τουλαχιστον ειναι συνεπης
    νιονιος ο σπιντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μου είχε αρέσει ως καθηγητής. Ως πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κρατούσε συνεπή στάση για τα ναρκωτικά. Ξέρεις κάτι περισσότερο ???

      Διαγραφή
  2. Το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά "Ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ" δεν είναι σοσιαλιστικό μανιφέστο ούτε φιλικό προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά κριτική του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ από μ-λ σκοπιά, γραμμένη το 1985, όταν ο Ν.Κ. ήταν στέλεχος του ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Όμως το "σοσιαλιστικό μανιφέστο" το χρησιμοποιήσαμε ειρωνικά. Θα έλεγα μάλλον φιλομαοικό κείμενο

      Διαγραφή
    2. Τι να σου πω, δεν το θυμάμαι, κοντεύουν και τριάντα χρόνια που το διάβασα. Πάντως τότε στο ΚΚΕ το είχαμε υποχρεωτικό ανάγνωσμα.

      Διαγραφή
  3. Δεν ξερω τι ειχε δηλωσει/υποστηριξει ως προεδρος του κεθεα. στα μαθηματα που εκανε παντως στη σχολη συζητουσε ανοιχτα κ ζηταγε τη γνωμη των φοιτητων για την αποψη τ περι διαχωρισμου σκληρων μαλακων.επισης αν δεν κανω λαθος ηταν κ μελος της νομοπαρασκευαστικης επιτροπης τ νομου για τα ναρκωτικα τον οποιο κατηγγειλε το κκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ΚΕΘΕΑ ήταν κατά του διαχωρισμού των σκληρών/μαλακών και των μη-στεγνών προγραμμάτων όταν δε συνοδεύονται από στεγνό πρόγραμμα.

      Τι να πω. Το χαρακτηριστικό χάος με τις απόψεις ΣΥΡΙΖΑ

      Διαγραφή