Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ταινιοκριτική - Μανταρίνια

Μια εξαιρετική ταινία του σχετικά άγνωστου γεωργιανού σκηνοθέτη Ζάζα Ουρουσάντζε που θα σας καθηλώσει με την λιτή και δυναμική της σκηνοθεσία, το γλυκόπικρο χιούμορ της και την εκπληκτική της ηθοποιία. 

Η ταινία "Μανταρίνια" καταπιάνεται με το θέμα του εθνικού διχασμού των λαών της πρώην ΕΣΣΔ, που προέκυψε μετά την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού και την εξέλιξη των ενεργειακών συμφερόντων των ΗΠΑ και της μετασοσιαλιστικής Ρωσίας στην περιοχή. 

Ο Εσθονός Ίβο αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι του που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το θέατρο συγκρούσεων του πολέμου μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας. Μια αψιμαχία μικρής ισχύος που γίνεται μπροστά από το σπίτι του, αφήνει πίσω της έναν επιζώντα από κάθε πλευρά: τον Τσετσένο μισθοφόρο Αχμέντ που μάχεται στο πλευρό της Αμπχαζίας και τον Γεωργιανό Νίκα. Ο Ίβο θα περιθάλψει και τους δυο τραυματίες, με τις συγκρούσεις ανάμεσά τους να εντείνονται ημέρα με την ημέρα και τον πόλεμο να πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής. 

Με κινηματογραφική αφήγηση που δεν υποπίπτει στη φλυαρία και αποφεύγει κάθε μελοδραματισμό, η ταινία του Ουρουσάντζε σκιαγραφεί τον παραλογισμό ενός αδελφοκτόνου ουσιαστικά πολέμου (αφού μιλάμε για εθνότητες που ζούσαν αδελφικά για πάνω από 70 χρόνια) ενώ παράλληλα προβάλλει ένα άρτιο αμάλγαμα χαρακτήρων που ενισχύεται από την εξαιρετική ηθοποιία των κεντρικών ηρώων της ταινίας. 

Με έντονα αντιπολεμικά και βαθιά ανθρωπιστικά μηνύματα, η ταινία "Μανταρίνια" βάζει έντονο τον προβληματισμό γύρω από τις έννοιες της πατρίδας, της οικογένειας, του δίκιου, της πίστης και του καθήκοντος. 

Μην την χάσετε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου