Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Καισαριανή: Τι ξημέρωσε η επόμενη μέρα (Part 2)


Συνεχίζοντας την προσπάθεια σκιαγράφησης των οικονομικών ατασθαλιών που η νέα δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής αποκάλυψε, παραθέτουμε τα επόμενα στοιχεία από το δήμο, που σχετίζονται τώρα με τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ, που δημιούργησαν οι δημαρχείες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ


Τα τεράστια χρέη στην ΕΥΔΑΠ


Μια μόλις εβδομάδα από την νίκη της Λαϊκής Συσπείρωσης στις επαναληπτικές εκλογές του Β΄ γύρου στην Καισαριανή, διαπιστώνονται μια σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν το λαό της πόλης. Ένα από τα θέματα αυτά είναι οι δεσμεύσεις λογαριασμών του Δήμου από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι οφειλές του Δήμου και των Σχολικών Επιτροπών στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανέρχονται σήμερα στις 311.000€.

Από αυτά τα 138.000€ είναι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου Καισαριανής για το 2014 και τα υπόλοιπα έχουν χρεωθεί στις Σχολικές Επιτροπές (δηλαδή περίπου 173.000€), ως χρέη από το 2002. Σε αυτά δεν υπολογίζονται πρόστιμα ύψους 112.000€.


Πώς φθάσαμε μέχρις εδώ (από την σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής) 


Μέχρι τον Απρίλιο του 2013, οι οφειλές του Δήμου έφταναν το 1.5εκ €. Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να «καθαρίσει» την ΕΥΔΑΠ από τα χρέη πελατών της και να την κάνει πιο θελκτική στους ιδιώτες, προχώρησε σε ρύθμιση των οφειλών των ΟΤΑ στην ΕΥΔΑΠ και έτσι οι οφειλές πληρώθηκαν αρχικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα ποσά αυτά δεν μας χαρίστηκαν, αντιθέτως θα παρακρατούνται από τους προβλεπόμενους αποδιδόμενους πόρους (ΚΑΠ) που θα εισπράττει ο Δήμος μας για τα έτη 2015 έως και 2020. Το λογιστήριο του κράτους και ενώ η αρχική πρόταση ήταν να ενταχθούν και τα χρέη των Σχολικών Επιτροπών στην αποπληρωμή, τελικά τις πέταξαν έξω με το αιτιολογικό ότι η επιχορήγηση που λαμβάνουν … εμπεριέχει την πληρωμή των ΔΕΚΟ!

Μέσα στον Ιούλιο, η διοίκηση του κου Καμπάκα  συμφώνησε για πληρωμή 20.000€ ως προκαταβολή σε ρύθμιση (προφορική!) με την εταιρία που προέβλεπε 20% του χρέους προκαταβολή και 18 δόσεις. Για τον λόγο αυτό αποσπάνε τηλεφωνικά (!!!) «δια περιφοράς» και κατά πλειοψηφία απόφαση από τη Σχολική Επιτροπή Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευση.

Παράλληλα για τις οφειλές αυτές δόθηκαν 16.700€ από τα ταμεία του Δήμου. Στεγνώνοντας πρακτικά τα μοναδικά αποθεματικά των σχολικών επιτροπών και προγραμματίζοντας σε μηνιαία βάση τα ¾ της επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών!

Με την κίνηση αυτή ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΩΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ και ΕΚΧΩΡHΣΑΝ ΟΛΗ ΤΗ Β΄ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ,  στραγγίζοντας τα ταμεία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων.  Από τότε ως σήμερα δεν έχει πληρωθεί άλλη δόση. Η, δε, σχολική επιτροπή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν ήδη με μηδενισμένα ταμεία, λόγω πρωτίστως της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 60%, τα τελευταία 5 χρόνια. 

Στις 14/11/2014 ο λαός της πόλης ενημερώθηκε ότι η μισθοδοσία των εργαζόμενων στο δήμο είχε καθυστερήσει, γιατί στις 12/11 η ΕΥΔΑΠ δέσμευσε λογαριασμό του Δήμου στη Eurobank, με συνολικό ποσό 85.000€, εκ των οποίων και την Δ’ δόση ύψους (περίπου 44.000€) της σχολικής επιχορήγησης.

 Στην επαφή του Δήμου με τη διοίκηση της εταιρίας η καλύτερη πρόταση που δέχτηκαν ήταν ένας νέος διακανονισμός που απαιτούσε περίπου 20.000€ το μήνα.

Στην απόπειρά του Δήμου να τους αναχαιτίσει, έκανε ασφαλιστικά μέτρα για την αποδέσμευση των ποσών, τα οποία τελικά έχασε στο δικαστήριο (2/12/2014). 

Σε  συνάντηση που έγινε εκ νέου με την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, η εταιρεία μένει ανένδοτη στην πρόταση για 18 μηνιαίες δόσεις. Μόνο σαν υποκρισία μπορεί να δεχτεί ο λαός της Καισαριανής τις διαβεβαιώσεις της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ότι δεν πρόκειται να κλείσει το νερό όσο λειτουργούν τα σχολεία, αφού πρακτικά δεσμεύοντας την κρατική επιχορήγηση για τα σχολεία τα αφήνει χωρίς θέρμανση, χωρίς βιβλία και αναλώσιμα. Απευθυνόμενοι, δε, στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπήρξε καμία απολύτως δέσμευση, παρότι φέρουν την κύρια ευθύνη για την οικονομική ασφυξία που έχουν προκαλέσει στην Τοπική Διοίκηση, προκειμένου να μπουν τοπικοί φόροι και χαράτσια στους δημότες.

Οι ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων είναι μεγάλες τόσο για τη διόγκωση των χρεών του Δήμου, όσο και για το γεγονός ότι κρύψανε – παραπληροφορήσανε το λαό της Καισαριανής για την κρισιμότητα της κατάστασης. 


Kλείνοντας την ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής αναφέρει: 


Η Λαϊκή Συσπείρωση δεσμεύεται ότι:

  1. Θα πάρει κάθε πρωτοβουλία απαραίτητη για την αποδέσμευση των σχολικών ταμείων,
  2. δεν θα αφήσει τα σχολεία να παγώσουν και τους γονείς να πληρώνουν από την τσέπη του (π.χ. ξενόγλωσσα βιβλία, αναλώσιμα), 
  3. θα ενημερώσει για κάθε κρίσιμη εξέλιξη τους Καισαριανιώτες και τις Κασαριανιώτισες, 
  4. θα συμβάλει για να αναπτυχθεί το λαϊκό κίνημα απειθαρχίας που έχουμε ανάγκη.


Και το μπαράζ ατασθαλιών που έρχονται στην επιφάνεια συνεχίζεται ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου