Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ταινιοκριτική: Jimmy's Hall



Είναι ανατρεπτική; Όχι. Είναι βαθιά πολιτική; Ούτε. Είναι όμως μια παραστατική, πιστή στην αλήθεια και ανθρώπινη ταινία που αξίζει να δείτε.


Το Jimmy's Hall παρουσιάζει την πραγματική ιστορία του Τζέιμς Γκράλτον. Στην μετεμφυλιακή Ιρλανδία της δεκαετίας του 30 ο Τζέιμς Γκράλτον, μη έχοντας βρει το αμερικανικό όνειρο, ως εξόριστος μετανάστης στις ΗΠΑ, επιστρέφει πίσω στην πατρίδα του για να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Με την προτροπή των νέων της περιοχής, ο Γκράλτον επιχειρεί να επαναλειτουργήσει τον πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο που ο ίδιος είχε φτιάξει παλαιότερα. Η τοπική κοινότητα θα υποστηρίξει τον γνωστό κομμουνιστή Γκράλτον, ο οποίος όμως θα βρει απέναντί του όλο το κοινωνικό εποικοδόμημα της αστικής Ιρλανδίας: Εκκλησία, γαιοκτήμονες, στρατιωτικές και πολιτικές αρχές και φυσικά ... το παρακράτος. 


Το βασισμένο σε θεατρικό έργο του Ντόναλ Ο’Κέλι («Η Καντίνα» ) σενάριο του Πολ Λάβερτι πλαισιώνεται με μια αφηγηματική ειλικρίνεια, χαρακτηριστική του σκηνοθέτη Κεν Λόουτς. Αν και η πολιτική ανάλυση ξεκόβει προς τις ίσες αποστάσεις και ο πολιτικός λόγος του Γκράλτον ρέπει περίεργα προς κάτι το ελαφρώς "χριστιανοκομμουνιστικό", η ταινία καταφέρνει να αποτυπώσει πληρέστατα τις κοινωνικές σχέσεις μιας δύσκολης εποχής για τον ιρλανδικό λαό και να στρατευθεί με απλοϊκό αλλά ειλικρινή τρόπο κοντά του. 

Δείτε την. Δεν θα χάσετε το χρόνο σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου