Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Τα αντιλαικά μέτρα που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Προχωρώντας προς τον Ιούνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλειδώνει σιγά-σιγά τα μέτρα λιτότητας που θα συμπεριληφθούν στη "νέα συμφωνία με τους εταίρους", δηλαδή το νέο Μνημόνιο που έρχεται στη χώρα μας. Σε αυτό που θεωρούμε ως τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να καταργήσει ουσιαστικά οποιαδήποτε πολιτική δέσμευση για έξοδο από την κρίση ισχυρίζονταν προεκλογικά ότι θα επιφέρει, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή του Μνημονίου 3. 

Ακόμα κι αν ο ελληνικός λαός δεν επέλεξε αυτό που θεωρούμε ως προσφορότερη των λύσεων που υπάρχουν για την έξοδο από την κρίση, ωστόσο η λαϊκή εντολή είναι ακόμα νωπή και αυτή συνοψίζεται στο εξής: Όχι άλλα μέτρα! Όχι άλλα Μνημόνια!

Κι όμως θα έχουμε κι από τα δύο. Γιατί το λαϊκό αίτημα για έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελεί ζήτημα μιας ή ακόμα και δέκα εκλογικών περιόδων.

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας. Τα μέτρα που ως σήμερα φαίνεται να έχουν "κλειδώσει" είναι τα παρακάτω:

  • Ενιαίος Συντελεστής ΦΠΑ: Είτε «υφεσιακό» είτε «αναπτυξιακό», το νέο αντιλαϊκό μέτρο είναι εξίσου χρήσιμο για το κεφάλαιο και στο πλαίσιο της «επόμενης μέρας». Μάλιστα, ο «ενιαίος συντελεστής» ΦΠΑ συγκαταλεγόταν, εδώ και χρόνια, στις πάγιες αξιώσεις των «θεσμών» της τρόικας, ιδιαίτερα από την πλευρά του ΔΝΤ. Σε αυτή τη φάση και μπροστά στις διευρυνόμενες «αστοχίες» σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, η «σπουδαιότητά» του έγκειται και στο γεγονός ότι πρόκειται για μέτρο άμεσης απόδοσης για το κρατικό ταμείο. Είτε 16, είτε 18 και 19% ο ενιαίος ΦΠΑ αφορά όλα τα είδη πρώτης ανάγκης ενός νοικοκυριού, βασικές υπηρεσίες όπως αυτές της Υγείας και της Περίθαλψης και αναμένεται να επιβαρύνει με διπλασιασμό των όσων ένα μέσο νοικυριό κατέβαλλε για φόρους ανά μήνα.
  • Μόνιμα τα μνημονιακά χαράτσια: Σταθερά και στο ύψος τους παραμένουν τα χαράτσια και της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου. Σε συνδυασμό με το ύψος της φοροαφαίμαξης από το ΦΠΑ και ως αντιλαϊκή εφεδρεία, εξετάζεται και η απόσυρση της «ελάφρυνσης» κατά 30% που ισχύει στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει ως μέτρο μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης.Σταθερά στο ύψος του διατηρείται και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ενώ αποσύρονται και οι κυβερνητικές υποσχέσεις σχετικά με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και τις φοροελαφρύνσεις για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας. 
  • Φόρος επιτηδεύματος: Σε ισχύ θα παραμείνουν το τέλος επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, όπως επίσης και η φορολόγησή τους με 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, καθώς και ο «νέος τρόπος» για την αναβάθμιση της φοροληστείας των φτωχών αγροτών.
 'Αλλα μέτρα τα οποία δεν έχουν βέβαια "κλειδώσει" αλλά παραμένουν στο τραπέζι αυτής της "έντιμης διαπραγμάτευσης" μεταξύ εταίρων είναι και τα εξής:
  • Το ΔΝΤ έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση για ειδική ρήτρα η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση και οι «θεσμοί» θα σχεδιάσουν «έναν συγκεκριμένο κανόνα υπεραπόδοσης επί των εσόδων». Με βάση τον κανόνα αυτόν, θα συμφωνείται αν υπάρχει «υπερεπάρκεια» φόρων και σε ποιες περιπτώσεις θα υπάρχει δυνατότητα «κοινωνικών παροχών» για κάθε επόμενο έτος. Πρόκειται για μια ακόμη ρήτρα διασφάλισης της αντιλαϊκής πολιτικής και των «πρωτογενών πλεονασμάτων». Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η ρήτρα θα ενεργοποιηθεί με την επόμενη δανειακή σύμβαση, ανεξάρτητα αν σε αυτή θα μετάσχει ή όχι το ΔΝΤ.
  • Το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015. Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποσχόταν να προχωρήσει σε μια πρώτη «αύξηση» από τον Οκτώβρη του 2015. Πλέον, αναδιπλώνονται στην πρακτική της χορήγησης κάποιου επιδόματος για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
  • Παραμένει σε εφαρμογή η ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, εξέλιξη που σημαίνει παραπέρα διαδοχικές μειώσεις. Μάλιστα, εξετάζονται νέες «παρεμβάσεις» και για τις κύριες συντάξεις.
  • «Aναστέλλεται» η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) για τους μικροσυνταξιούχους για ποσά μέχρι 700 ευρώ, όπως προεκλογικά υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
  • Δρομολογούνται «αλλαγές» σε ό,τι αφορά και τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για την όποια προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα χρέη στις τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχεται το σχέδιο «προστασίας» της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως προβλέπεται από την εφαρμογή των διατάξεων του «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών.
  • «Καλύτερη στοχοθέτηση των κοινωνικών παροχών», με την επανεξέταση και των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πρόκειται για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και για παραπέρα περικοπές κοινωνικών επιδομάτων σε κατηγορίες των λαϊκών στρωμάτων.
  • Διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος είναι να αποδεσμευθούν κεφάλαια από επισφαλή δάνεια, στις προτεραιότητες που αφορούν στη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
  • «Διαρθρωτικές παρεμβάσεις» στην κατάρτιση και εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Πρόταση σχετικά με τη διανομή του «επενδυτικού πακέτου» Γιούνκερ, που αναλογεί στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου