Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Πολεμικά παιχνίδια στο Αιγαίο

Σε συμπλήρωση του παραπάνω άρθρου προσθέτουμε την πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με την κατάσταση στο Αιγαίο:


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε μια προκλητική ενέργεια - κλιμάκωσης των αλλεπάλληλων προκλήσεων των τελευταίων βδομάδων - η τουρκική κυβέρνηση με ΝΟΤΑΜ ανακοίνωσε ότι θα δέσμευε από 2 Μάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου τον εναέριο χώρο από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, με τον ισχυρισμό της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων!!! Ετσι θα «δεσμευόταν» τμήμα του FIR Αθηνών, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, προκαλώντας προβλήματα στους σχετικούς αεροδιαδρόμους. Η σχετική τουρκική NOTAM τελικά αποσύρθηκε χτες το απόγευμα.

Η προκλητική αυτή ενέργεια εντάσσεται στη γραμμή που επιδιώκει διχοτόμηση του Αιγαίου και ενθαρρύνεται από τους αντίστοιχους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Οπως κατ' επανάληψη έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δίνει όρκους πίστης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν, μαζί με τουρκικές, σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και σε «προγράμματα συνεκπαίδευσης» που εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή.


ΚΚΕ: Ο λαός να παλέψει με στόχους την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους και στρατιωτικές αποστολές, το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες.


Αναλυτικά διαβάστε το παρακάτω άρθρο: 


Κλιμακώνει τις προκλήσεις στο φόντο όξυνσης των ενδοαστικών ανταγωνισμών


Κλιμακώνει η «σύμμαχος και φίλη» στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, στο πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, τη διχοτόμησή του με επικυρίαρχους τους Αμερικανούς, την κυπριακή ΑΟΖ, το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των εμπορικών διαύλων της περιοχής.

Σε αυτή τη βάση, η Αγκυρα προχώρησε σε μια πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα δεδομένα πρόκληση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ζητώντας την Παρασκευή με Γραπτή Ειδοποίηση (ΝOTAM υπ' αριθμ 0889/15) να δεσμεύσει από χτες και έως το τέλος του 2015 μια τεράστια έκταση στην καρδιά του Αιγαίου, από τα δυτικά της Σκύρου μέχρι και τα ανατολικά της Λήμνου, πιάνοντας και χερσαίο τμήμα του νησιού, «κόβοντας» ουσιαστικά το πέλαγος στη μέση.


Πρωτοφανής πρόκληση παρουσία υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών


Σημειωτέον, την ίδια μέρα κατέπλεε στον Πειραιά η Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), μία από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αφού πρώτα είχε πραγματοποιήσει επί διήμερο συνεκπαίδευση στο Μυρτώο Πέλαγος με μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσω και της «στρατιωτικής διπλωματίας», της συμμετοχής της χώρας στα πολεμικά - επιχειρησιακά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα. Επίσης, μέχρι και την Παρασκευή ήταν στην Ελλάδα ο ίδιος ο διοικητής του ΝΑΤΟ Allied Maritime Command (MARCOM, η ανώτατη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ), αντιναύαρχος P. D. Hudson.

Εκ του αποτελέσματος είναι καθαρό πως ούτε η παρουσία εδώ της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης (έμεινε στον Πειραιά έως την Κυριακή), ούτε ο ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής, ούτε οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικές και ΝΑΤΟικές, όπως συνεχίζονται αδιαλείπτως και επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εμπόδισαν και αυτήν την εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας. Κάθε άλλο...


Πεδίο βολής στην καρδιά του Αιγαίου


Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση των περιοχών που επιδίωκε η Αγκυρα δεν αφορούσε μόνο περιοχές διεθνούς εναέριου χώρου, αμφισβητούσε και την εθνική κυριαρχία, και επισήμως σκοπό είχε να οριστεί Πεδίο Βολής (Firing Exercise Area) προκειμένου να διεξαχθούν αεροναυτικές ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με πραγματικά πυρά, μέχρι ύψους 8.000 ποδιών. Οπως επισήμαναν από την πρώτη στιγμή ελληνικές διπλωματικές πηγές, η όλη μεθόδευση συνιστούσε καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε για να βρει το δίκιο της ...στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στον γγ του ΟΗΕ και τον ICAO (Διεθνή Οργανισμό Αεροπλοΐας), δίνοντας εντολή στους μόνιμους αντιπροσώπους της χώρας να προβούν σε διαβήματα. Διάβημα πραγματοποίησε και ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον, η Αθήνα εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ, ακυρωτική της τουρκικής.

Η Αγκυρα έσπευσε να επιδείξει τάχα «καλή θέληση» προς την Αθήνα εκδίδοντας νέα NOTAM (υπ' αριθμ. 0900/15), τροποποιώντας την αρχική αγγελία και αφαιρώντας τη Λήμνο από την περιοχή που ήθελε να δεσμεύσει. Κίνηση που ουδόλως αναιρούσε το γεγονός ότι ήθελε να «κόψει» για δέκα μήνες το Αιγαίο στη μέση. Ακολούθησε νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ της Αθήνας, καθώς η τουρκική πρόκληση παρέμενε στην ουσία της αναλλοίωτη.

Επειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, και με την ηγεσία του ΝΑΤΟ καταπώς φαίνεται σε ρόλο επικυρίαρχου να πιέζει ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας - την ώρα που εκτυλίσσονται πολεμικά της σχέδια με πρόσχημα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη δράση των τζιχαντιστών σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή - η Αγκυρα εξέδωσε χτες το μεσημέρι δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ (υπ' αριθμόν 0904/15), αποσύροντας ολόκληρη την αρχική ΝΟΤΑΜ 0889/15.


Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά σε παραβιάσεις και εμπλοκές


Η τακτική αναδίπλωση της Αγκυρας έδωσε πρόσχημα χτες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Σακελλαρίδη, να κάνει δηλώσεις για την «αποτελεσματική διπλωματία» της κυβέρνησης, που έχει «αποφασιστικότητα και σχέδιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να κάνει «γαργάρα» το γεγονός ότι χτες, και σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, έξι τουρκικά αεροσκάφη (τα δύο οπλισμένα) και ένα τουρκικό ελικόπτερο προχώρησαν σε τρεις παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και επτά παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Οι παραβάσεις και παραβιάσεις έγιναν στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ακριβώς στην περιοχή που ήθελε να δεσμεύσει η Αγκυρα με τις δύο αρχικές ΝΟΤΑΜ της. Αλλη μια απόδειξη ότι στο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών η τουρκική προκλητικότητα με τον άλφα ή βήτα τρόπο συνεχίζεται.

Να καταγραφεί ότι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».


Πορεία κλιμάκωσης


Αλλωστε, σε αυτήν ακριβώς τη βάση, αρμόδιοι παράγοντες επιμένουν ότι «η Αγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει να προκαλεί, επιδιώκοντας ένταση και κλιμάκωση».

Διόλου τυχαία, οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ ήρθαν λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Αγκυρας στο ιταλικό πλοίο «Explora» να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επίσης, τελευταία αυξάνεται η δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο επεισόδιο, με τον ίδιο τον αρχηγό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να βρίσκεται στο πιλοτήριο τουρκικού μαχητικού, που με άλλα πέντε (τα δύο οπλισμένα) έκαναν όλο τον κάθετο άξονα από το Βόρειο έως το Νότιο Αιγαίο.

Παραπέρα, η έκδοση της πρώτης τουρκικής ΝΟΤΑΜ ήλθε μόλις μία μέρα αφότου η Αθήνα πρότεινε, την περασμένη Πέμπτη, να αρχίσουν και πάλι, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια, οι συνομιλίες για τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σηματοδοτώντας τελικά και τα όρια των τέτοιων πολυδιαφημισμένων πρωτοβουλιών που υπό τη σκέπη των διακρατικών Ενώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ, μόνο ως φύλλο συκής χρησιμεύουν μπρος στις οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις.

Να σημειωθεί, επίσης, ως άλλη μια ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης, ότι πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο προκλητικό μήνυμα της Αγκυρας μέσα σε δύο μήνες. Είχε προηγηθεί, στις 31 Δεκέμβρη 2014, η έκδοση από την Τουρκία δύο αγγελιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 1076/14 και 1077/14), με τις οποίες έσπευδε να δεσμεύσει για «επικίνδυνες επιχειρήσεις» (Hazardous Operations) πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο (Αθω, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο) και Κεντρικό Αιγαίο (Ικαρία, Φούρνους, Πάτμο, Κίναρο, Λεβίθα, Αμοργό) για όλο το 2015, καθημερινά από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 4 το απόγευμα εκτός από τα Σαββατοκύριακα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου