Αντιμέτωπος με τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα του το Σάββατο βρίσκεται ο λαός του Νεπάλ, με τα σωστικά συνεργεία να επιχειρούν υπό αντίξοες συνθήκες και ελλειπή μέσα να βρουν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια και το έδαφος να συνεχίζει να τρέμει από ισχυρούς μετασεισμούς.
Συνεχώς ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να επιβεβαιώνουν περισσότερα από 2.000 θύματα στο Νεπάλ, αλλά και σε γειτονικές χώρες (Ινδία, Κίνα, Μπανγκλαντές).
Έρευνες υπό αντίξοες συνθήκες στο Κατμαντού, ανησυχίες για τις απομονωμένες περιοχές
Με γυμνά χέρια και εργαλεία χειρός, καθώς εκτός των άλλων είναι αδύνατο για άλλα μηχανήματα να περάσουν μέσα από τα στενά σοκάκια της αρχαίας πόλης, συνεχίζεται η προσπάθεια για ανεύρεση επιζώντων και ανάσυρση πτωμάτων μέσα από το συντρίμμια στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.
Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων στη χώρα υπερβαίνει τους 1.950 νεκρούς και τους 4.700 τραυματίες, ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, καθώς πολλοί ακόμα εκτιμάται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα εκατοντάδες κτίρια που κατέρρευσαν στο Κατμαντού, ενώ έντονες ανησυχίες εκφράζονται και για τους κατοίκους απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, με την πρόσβαση να είναι πολύ δύσκολη: Δρόμοι έχουν καταστραφεί ή κλείσει λόγω κατολισθήσεων και τα τηλέφωνα δε λειτουργούν, οπότε παραμένει άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί εκεί. Ήδη από το Σάββατο, κρατικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν ότι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε όλες τις περιοχές της χώρας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές στα δυτικά.
Στην πρωτεύουσα, πολλοί περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι, ενώ οι συνεχείς μετασεισμοί ανάγκασαν την πλειοψηφία του κόσμου, παρά την παγωνιά, να διανυκτερεύσει στο ύπαιθρο. Το μεσημέρι της Κυριακής, μάλιστα, σημειώθηκε νέος ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου.
Σοβαρές είναι οι βλάβες στα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτρισμού, ενώ τα νοσοκομεία που έχουν γεμίσει από τραυματίες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη που είναι αναγκαία για την περίθαλψή τους.
Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει ανακοινώσει ότι ξεκινά τη διανομή σκηνών και τη μετατροπή σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων σε καταφύγια.
Θανατηφόρες χιονοστιβάδες στο Έβερεστ
Στα Ιμαλάια και το όρος Έβερεστ, από τις χιονοστιβάδες που προκλήθηκαν από το σεισμό και έπληξαν ορειβατικές βάσεις, σκοτώθηκαν 17 άτομα και άλλα 61 τραυματίστηκαν. Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι στον ορειβατικό καταυλισμό βάσης ή καθ' οδόν προς αναρρίχηση στο βουνό βρίσκονταν τουλάχιστον 1.000 άτομα, εκ των οποίων 400 αλλοδαποί, ωστόσο έως τώρα δε δίνονται στοιχεία για την εθνικότητα των θυμάτων.
Ελικόπτερα κατάφεραν το πρωί της Κυριακής να προσγειωθούν στο σημείο που έχει πληγεί και να παραλάβουν τους πρώτους από τους τραυματίες, ενώ ορειβάτες που βρίσκονται ακόμα στην περιοχή αναφέρουν ότι ο ισχυρός μετασεισμός της Κυριακής προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες.
Πολλοί ορειβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι και στην οροσειρά Αναπούρνα.
Καταφτάνουν οι πρώτες διεθνείς αποστολές βοήθειας
Οι πρώτες διεθνείς αποστολές βοήθειας έφτασαν στο Νεπάλ την Κυριακή από γειτονικές χώρες. Ινδία, Κίνα και Πακιστάν έστειλαν ομάδες και μηχανήματα έρευνας και διάσωσης, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες (σκηνές, φαγητό, φάρμακα, νερό κ.ά.).
Την ετοιμότητά τους να προσφέρουν βοήθεια εξέφρασαν και μια σειρά άλλες χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία κ.ά.), ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσε να ανακοινώσει ότι «κλιμάκιο του ΔΝΤ είναι έτοιμο να επισκεφθεί το Νεπάλ το συντομότερο, για να βοηθήσει την κυβέρνηση να αποτιμήσει τη μακροοικονομική κατάσταση και να προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας»...
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και στις γειτονικές χώρες
Ο αριθμός των νεκρών που καταγράφονται από το σεισμό του Σαββάτου αυξάνεται και στις γειτονικές με το Νεπάλ χώρες.
Στην Ινδία, 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 240 τραυματίστηκαν, κυρίως στο βόρειο κρατίδιο Μπιχάρ, ενώ στην Κίνα, 18 νεκροί και 55 τραυματίες καταγράφονται στο Θιβέτ, με 12.000 άτομα να έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους. Στο Μπανγκλαντές, 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους από περιστατικά συνδεόμενα με το σεισμό.
Αισθητός έγινε ο σεισμός και στο Πακιστάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου